Home VestiEkonomija Ove nedelje promet robe na Produktnoj berzi duplo veći

Ove nedelje promet robe na Produktnoj berzi duplo veći

by bifadmin

Tržište se polako budi. Pšenica je u okvirima očekivanih cenovnih variranja, dok su cene kukuruza i soje u blagom porastu. Promet od 1.000 tona robe je za 53,85% veći u odnosu na prethodnu nedelju. S obzirom na nešto veće prisustvo soje u strukturi prometa, ukupna finansijska vrednost robe koja je bila predmet berzanske trgovine je srazmerno veća u skladu sa tim povećanim procentom učešća robe veće pojedinačne vrednosti i iznosila je 29.470.250 dinara, što je rast od 131,26% u odnosu na isti podatak iz prethodne nedelje.

Nepovoljni vremenski uslovi za berbu kukuruza usporili su ovaj veliki sezonski posao naših poljoprivrednika.Tržište deli sudbinu žetvene kampanje, što se ogleda u relativno maloj ponudi kukurza novog roda. Ono što je značajno za ovo tržište jeste podatak da cena novog kukuruza već drugu nedelju za redom raste. U protekloj nedelji ova roba se prodavala po prosečnoj ceni od 17,16 din/kg ( 15,60 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je rast od 1,04%. Ovaj rast je potpuno korelativan sa tendencijama na referentnim svetskim i regionalnim tržištima. Kako će sve to izgledati u periodu kada ponuda bude značajno veća i kada izvoznici kandiduju svoju tražnju, pokazaće naredne nedelje.

Posle dvonedeljnog stagniranja cena pšenice je blagom padu. On iznosi 1,29% u odnosu na cenu iz prethodne nedelje. Imajući u vidu kretanje cene u toku same nedelje, kao i činjenicu da na cenu bitno utiču i elementi kvaliteta koji nisu definisani SRPS standardom, a koji bitno definišu tržišnu poziciju ove robe, ovaj pad ne možemo smatrati tendencijom koja ima neku dalju perspektivu pada cene. Inače prosečna cena trgovanja je iznosila 19,87 din/kg ( 18,06 bez PDV).

Iz sektora roba tzv. “soja kompleksa” u protekloj nedelji se trgovalo i sojinim zrnom i posle dužeg vremena i sojinom sačmom sa 44% proteina. Sojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 45,10 din/kg (41,00 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast od 0,74%. Sojina sačma sa 44% proteina je prodavana preko novosadske berze po ceni od 53,40 din/kg (44,50 bez PDV).

 

tabela s produktne

 

PRODEX

Ovonedeljni rast obima prometa na „Produktnoj berzi“, sa aspekta cenovnih promena nije doneo mnogo toga.

Mada je početkom nedelje cena kukuruza nastavila da raste do 15,70 din/kg, bez PDV-a, do kraja iste se vratila na svoj prošlonedeljni nivo od 15,50 din/kg, bez PDV-a. Istovremeno je cena pšenice blago pala i to za 0,30 din/kg, dok je ovonedeljna cena soje blago porasla za istih 0,30 din/kg.

Kako se zna da pšenica ima dominantiju ulogu u vrednosnoj korpi PRODEX-a, u odnosu na soju, uz podatak o relativno stabilnoj ceni kukuruza, jasno je da je i indeksna vrednost PRODEX-a pratila cenovni trend pšenice, odnosno njen blagi cenovni pad.

U odnosu na prošli petak PRODEX beleži minimalni pad od 0,26 indeksnih poena, beležeći svoju aktuelnu indeksnu vrednost od 203,24 poena.

SVET

Prevashodni uticaj na kretanje cena žitarican na čikaškoj berzi početkom nedelje je imao predstojeći izveštaj USDA-a i očekivanja trgovaca da će u njemu biti potvrđenje njihove procene o smanjenju raspoloživoh količina kukuruza i soje. Krajem nedelje je uzimanje profita i pokrivanje dugih pozicija od strane fondova dovelo do pada cena fjučersa na pšenicu i kukuruz.

Pšenica sa oktobarskom isporukom je na samom kraju nedelje prometovana po ceni koja je za 1,31% niža u odnosu na prošlu nedelju, doj je kukuruz sa isporukom decembru skuplji za 0,67%.

Trgovci takođe procenjuju da će u novom izveštaju američkog Ministarstva poljoprivrede biti revidirane procene za domaću soju, gde se očekuje smanjenje zaliha ove uljarice.

U odnosu na kraj prošle nedelje fjučers na soju je skuplji za 4,56%, a na sojinu sačmu za 0,40%.

Izvoznici iz zapadne Evrope se muče oko izvoza velikog roda pšenice, jer su se kupci, pre svega sa severa Afrike, prebacili na jeftiniju pšenicu iz istočne Evrope. Jaka konkurecija bi mogla da umanji profit velikih EU izvoznika, Francuske i Nemačke, u godini kada je pšenica odličnog kvaliteta.

U Parizu je pšenica u poslednjih nedelju dana poskupela za 1,56%, a kukuruz za 2,32%.

Pročitajte i ovo...