Home VestiEkonomija Poverenik traži izmene Predloga zakona o ulaganjima

Poverenik traži izmene Predloga zakona o ulaganjima

by bifadmin

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je da se amandmanima popravi Predlog zakona o ulaganjima.

Po njegovoj oceni, brojna rešenja Predloga zakona o ulaganjima koji je Vlada Srbije usvojila 2. oktobra „nedopustivo su nejasna, konfuzna, kontradiktorna i neustavna“, i njihovim usvajanjem bio bi ozbiljno ugrožen postojeći i garantovani nivo prava u oblasti slobodnog pristupa informacijama i zaštite podataka o ličnosti.

U dopisu dostavljenom na adrese četiri odbora Skupštine Srbije Šabić je zatražio da se amandmanima otklone uočeni nedostaci i naveo da predlagač zakona nije, iako je to po Poslovniku Vlade bio dužan, tražio od poverenika mišljenje, niti je s njim ostvarivao bilo kakvu saradnju.

„Tekst Predloga zakona bio mi je potpuno nedostupan dok nije objavljen na internet prezentaciji Narodne skupštine“, naveo je Šabić.

Šabić je ukazao da bi primenom predloženih propisa bilo uvedeno novo rešenje po kome o svim zahtevima za pristup informacijama o ulaganjima odlučuje Vlada, što je suprotno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Takav predlog, po njegovoj oceni, izaziva sumnju da je namera predlagača zakona da se uskrati mogućnost podnošenja žalbe povereniku, jer se prema odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama ona ne može podneti protiv rešenja Vlade.

„Zašto se to želi, to je posebno pitanje na koje predlagač duguje odgovor. A suvišno je da naglašavam da je predlaganje ovakvih rešenja pored ostalog i u totalnoj suprotnosti sa opredeljenjima izraženim u svim strateškim dokumentima i Vlade i Skupštine, posebno onim koja se odnose na borbu protiv korupcije“, upozorio je Šabić.

Popravljanje Predloga zakona o ulaganjima zatražila je i organizacija Transparentnost Srbija, podsećajući da zakone i pravila često zaobilaze i one institucije koje bi trebalo da budu uzor ostalima, kao na primer Ministarstvo privrede koje se opredelilo da radije plaća kazne nego da dostavi javnosti ugovor o upravljanju Železarom.

 
Preuzeto sa Bete

Pročitajte i ovo...