Home VestiIT i nauka Preko aplikacija na telefonima kompanije i državni organi pristupaju vašim privatnim podacima

Preko aplikacija na telefonima kompanije i državni organi pristupaju vašim privatnim podacima

by bifadmin

Kada pri skidanju aplikacija za pametni telefon bez razmišljanja kliknete na “I accept” prihvatajući sve široko opisane uslove koje vam postavlja proizvođač aplikacije, često otvarate mogućnost kompanijama ali i državnim organima da pristupe vašim podacima narušavajući vašu privatnost, zaključak je sa panel diskusije pod nazivom „Mobilno a bezbedno u Srbiji“ u organizaciji „Registra nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS).

Prema istraživanju koje je objavila „Share“ fondacija korisnici smartfonova svakog meseca upotrebljavaju oko 27 aplikacija, a na svom uređaju imaju ukupno 95 instaliranih, delom onih koje su želeli i koje koriste, a delom i onih koje su dobili kupujući telefon od mobilnog operatora i koje ne mogu da uklone.

Tekst politike privatnosti ponuđači aplikacija namerno sastavljaju da bude opširan i laicima nerazumljiv, te ga većina korisnika ni ne čita. Naime, ovaj tekst u proseku ima 2.518 reči i potrebno je oko 10 minuta da bi se pročitao, što znači da bi prosečan korisnik trebalo da provede okvirno 950 minuta (15,83 sati ili 2 radna dana) čitajući politike privatnosti aplikacija koje je instalirao.

To se naravno ne dešava i zato često nismo svesni da pri upotrebi telefona prihvatamo da delimo svoje privatne podatke sa trećom stranom. Nekada čak i ne dajemo svesno odobrenje za pristup našim podacima, već kupovinom telefona kod Telekoma, Telenora i VIP-a dobijamo već instalirane aplikacije kojima je dozvoljen pristup našim informacijama.

Janez Križan, Safety, Security and Compliance Manager u VIP-u, kaže da ovo nije propust mobilnih operatera već proizvođača telefona koji sami instaliraju takve aplikacije. U svakom slučaju, i bez skidanja aplikacija, mi kupujemo telefone koji prate naše ponašanje i kretanje. Vladan Joler, direktor „Share“ fondacije, upozorava da aplikacija za Fejsbuk ima pristup skoro svim funkcijama našeg telefona (od praćenja lokacije korisnika, preko zabeležavanja podataka o telefoniranju i kontaktima iz imenika, kao i fotografija i snimaka na uređaju, a ima i mogućnost skidanja podataka sa interneta bez obaveštavanja korisnika).

“Jedan mobilni operater prodavao je telefone na kojima je bila instalirana aplikacija za praćenje Kurira koja je prikupljala podatke o pozivima koje je imao korisnik telefona, kao i o mnogim drugim njegovim aktivnostima, što je nedopustivo”, rekao je tom priilkom Joler.

Podaci koji se prikupljaju na ovaj način najčešće se “prodaju” kompanijama koje ih koriste u marketinške svrhe, ali bilo je dosta slučajeva i da njima pristupaju državni organi, i to zaobilazeći pravilo da se tuđim podacima može pristupiti samo uz sudski nalog, tj. koristeći neke druge, direktnije puteve. Naime, samo u 2012. godini u Telenorovu bazu ovakvih podataka državne institucije ulazile su više od 217.000 puta od čega u samo 6.000 slučajeva sa sudskim nalogom. Prilikom prikupljanja podataka za ovo istraživanje Telenor je dostavio najpotpunije podatke, ali pretpostavlja se da je i kod ostalih operatera bila slična situacija.

Pravno gledano, ovo ne bi smelo da se dešava – po našim zakonima je kazna za one koji neovlašćeno prikupljaju podatke 3 godine zatvora, ali toga se i dalje država i kompanije ne libe. U takvom okruženju, najbolja prevencija od prikupljanja naših podataka bila bi čitanje uslova korišćenja neke aplikacije i ako nam oni ne odgovaraju, pronalaženje drugih aplikacija koje ne narušavaju našu privatnost u tolikoj meri.

Predstavnik globalne kompanije IGT Dragan Pleskonjić savetuje i korišćenje aplikacije Seraphimdroid za Android telefone koja skenira prava koja smo dali drugim kompanijama i njihovo korišćenje istih.

Ako bi se sumirala cela današnja panel diskusija moglo bi se zaključiti da je i u slučaju sajber bezbednosti, pored legislative koja bi konačno morala uhvatiti korak sa vremenom, veoma važna i – konstantna edukacija. Korisnici pametnih telefona trebalo bi da znaju koje uslove prihvataju i odakle sve dolaze pretnje. A pretnji je u današnje vreme sve više. Jedna od njih je i korišćenje i Wi-Fi mreže za koju nije potrebna šifra za logovanje prilikom kojeg nam neko može neovlašćeno prekopirati brojne lične podatke iz mobilnog telefona.

Zato, kada sledeći put budete skidali neku aplikaciju ili se kačili na bežični internet, uradite to uz dozu opreza.

Pročitajte i ovo...