Home VestiEkonomija „Savršena oluja“ se bliži evru u decembru

„Savršena oluja“ se bliži evru u decembru

by bifadmin

Mario Dragi je juče najavio da će ECB nastaviti da otkupljuje obveznice i nastavi stimulativni program „makar do septembra 2016.“, pa će čak možda i povećati obim kupovine već u decembru, koji trenutno iznosi 60 milijardi evra na mesečnom nivou.

Sa ovim signalom povećana je i mogućnost koju su najavljivali pojedini ekonomisti da bi američki dolar uskoro mogao da se izjednači sa vrednošću evropske valute.

Inlacija u evrozoni uprkos preduzetim merama ostaje veoma niska,dok su istovremeno tržišta u razvoju koja i dalje nedovoljno oporavljena.

Otkad je ECB započela program kvantitativnog popuštanja u martu, evro je gubio i dobijao na vrednosti, a u jednom trenutku je dostigao 12-godišnji minimum i vrednost od 1,056 američkog dolara.

Analitičari se sada pribojavaju mogućnosti „savršene oluje“, ukoliko Dragi saopšti proširenje programa otkupa obveznica u decembru, a američki FED u istom mesecu konačno donese odluku o podizanju svojih referentnih kamatnih stopa – ovo bi dodatno učvrstilo dolar prema evru.

Pročitajte i ovo...