Home VestiEkonomija Šta se dešava na tržištu zlata?

Šta se dešava na tržištu zlata?

by bifadmin

Kombinacija kolebljivog dolara, izneverenih očekivanja u povećanje američke referentne kamatne stope i bolja tehnička prognoza su sve faktori koji su zajedno doprineli da cena zlata prošle nedelje dostigne najviši nivo u poslednja četiri meseca. Pozitivna kratkoročna prognoza je sada poljuljana velikim rastom optimističnih ulaganja, čime cena ovog metala postaje ranjiva na pad tražnje.

Tehnički rast cene iznad najviših nivoa u avgustu, što smo označili kao ključni nivo u našoj nedavno objavljenoj prognozi za posljednji kvartal ove godine, doprineo je prošle nedelje porastu cene zlata na USD 1.192 za uncu. To je najviši nivo od 22. juna što je dodatno pomoglo promeni raspoloženja na tržištu, sa naglim skokom cena koji nije pokrenulo otkup vrednosnih hartija radi zatvaranja kratkih pozicija.

U julu su hedž fondovi držali rekordan broj kratkih uloga od 121.000 paketa terminskih ugovora i opcija (12,1 miliona unci) dok se tržište poigravalo sa ključnom donjom granicom od USD 1,080 za uncu. Od tada otkup vrednosnih hartija radi zatvaranja kratkih pozicija je doživeo da se ukupan broj kratkih pozicija više nego prepolovi, a samo tokom poslednjih nekoliko nedelja nagli skok cena su dodatno podstakli novi kupci.

Kratkoročno gledano, brzi rast novih dugih pozicija je učinio industrijske metale osetljivim na kretanja cena u suprotnom smeru. Prva dva analitička nivoa korekcije cena mogu se naći na nivou od USD 1,158 i 1,148 po unci. Pad ispod nivoa od USD 1,138 bi mogao da probudi pesimističko raspoloženje.

Investitori koji trguju finansijskim instrumentima trgovali su sa dodatnih 8,3 tone prošle nedelje, pri čemu je tokom protekle četiri nedelje ukupno dodato 20 tona. Ukupna količina takve robe prema Blumbergu sada iznosi 1.537 tona, što je više od 50 tona ispod nivoa dostignutog u junu kada je poslednji put trgovano zlatom po sadašnjoj ceni. To ukazuje na nedostatak entuzijazma među dugoročnim investitorima, gde su taktički trgovci na kratak rok, kao što su hedž fondovi, trenutno najveći kupci zlata.

autor: Ole Hansen, direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Sakso Banci

Pročitajte i ovo...