Home VestiPolitika i društvo „Bogate zemlje moraju da pomognu UN-u u razvoju održivih tehnologija“

„Bogate zemlje moraju da pomognu UN-u u razvoju održivih tehnologija“

by bifadmin

Francuski predsednik Fransoa Oland uputio je poziv Sjedinjenim Državama da plate svoj deo novca za projekte Ujedinjenih nacija (UN) vezane za smanjivanje uticaja na klimu u zemljama u razvoju.

“Ponekad oni koji najviše pričaju najmanje rade”, kratko je Oland prokomentarisao politiku najbogatije ekonomije sveta na događaju u Seulu posvećenom klimatskim promenama.

Naime, američki Kongres je blokirao isplatu svog doprinosa UN-u, odnosno Zelenom klimatskom fondu, koji je trebalo da iznosi tri milijarde dolara. Fond bi trebalo da sakupi 10 milijardi dolara od najbogatijih zemalja sveta. Francuska je platila svoj udeo od jedne milijarde dolara ali SAD su to odbile da urade.

Fond bi trebalo da pomaže zemljama u razvoju da smanje zagađenje tj. da unaprede tehnologiju kojom raspolažu. Za početak je trebalo da uloži u osam projekata vrednih 168 miliona dolara, među kojima su solarni projekti u Istočnoj Africi, prerada voda na Maldivima i Fidžiju, razvoj zelenih obveznica u Latinskoj Americi i unapređivanje održivih energetskih mreža u Bangladešu.

 
Izvor: Blumberg

Pročitajte i ovo...