Home Posle 5 Britanski gradić u borbi za fer tržišne uslove postao ofšor zona

Britanski gradić u borbi za fer tržišne uslove postao ofšor zona

by bifadmin

Nezavisni trgovci i pružaoci usluga u jednom malom velškom gradu na jugu Velike Britanije otkrili su rupu u zakonu koja stranim multinacionalnim kompanijama omogućava neplaćanje poreza i odlučili su da je i sami iskoriste.

Uz pomoć finansijskih savetnika mnoštvo malih porodičnih preduzeća iz Krikhaula (Crickhowell) kopiralo je računovodstveni princip koji velikim kompanijama omogućava da plaćaju malo ili skoro uopšte da ne plaćaju porez. Ovu inicijativu predvode vlasnici sušare za losos, lokalnog kafića, knjižare, optičarske radnje i pekare, sa ciljem da popularizuju ovu ideju i u ostalim gradovima, kako bi primorali Ministarstvo finansija da se ozbiljnije pozabavi utajom poreza.

 

opticar u k

 

O ovim rupama u britanskim propisima mediji pišu već godinama – poznato je da je zbog njih na primer Amazon prošle godine u Britaniji platio 11,9 miliona funti poreza na prodaju u vrednosti od 5,3 milijardi funti. Ili na primer da kompanija Kafe Nero (Caffé Nero) od 2008. nije platila porez u ovoj zemlji uprkos rekordnoj prodaji u vrednosti od 1,2 milijardi funti.

Upozoravajući na ove velike propuste britanskih vlasti, ali i na druge vidove podilaženja velikim korporacijama, mali grad Krikhaul postao je neka vrsta ofšor zone.

Za razliku od pobuda iz kojih bi se prosečni državljanin Srbije divio ovoj ideji, inicijatori ove akcije zapravo žele da doprinose državnom budžetu.

“Mi želimo da plaćamo porez jer svi koristimo javne škole i bolnice, ali ne želimo da time sebe dovodimo u goru tržišnu poziciju jer mi plaćamo više a velike korporacije manje. Želimo da svako plaća fer udeo”, kaže Džo Kartju, vlasnik sušionice lososa pod nazivom Black Mountain.

“Do sada su inače ovi komplikovani računovodstveni trikovi bili dostupni jedino velikim kompanijama koje su imale dovoljno sredstava da angažuju armiju advokata. No, mi smo se udružili i potrudili da pronađemo način da ih oponašamo”, dodaje on.

Jedan krikhaulški trgovac dodaje da je do sada platio 7 puta veći porez u svojoj zemlji od Fejsbuka koji joj plaća manje od 5.000 funti godišnje. Zato idejni tvorci ovog projekta žele da se izbore za konkurentnost i fer tretman prema velikim igračima na tržištu.

A ceo ovaj eksperiment snima BBC koji će emitovati dokumentarac o britanskom ofšor gradu u 2016. godini.

 
Izvor: Independent

Pročitajte i ovo...