Home VestiEkonomija Devizne rezerve NBS porasle za 163 miliona evra

Devizne rezerve NBS porasle za 163 miliona evra

by bifadmin

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju oktobra bile su 10,67 milijardi evra, što je 163 miliona evra više nego na kraju septembra, objavila je danas centralna banka.

Kako se navodi u saopštenju, devizne rezerve NBS obezbeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 283 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Veći devizni prilivi ostvareni su po osnovu intervencija NBS na medjubankarskom deviznom tržištu i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od 187,8 miliona evra, dok su ostali prilivi bili 54,4 miliona evra.

Prema NBS, veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza Srbije stranim kreditorima od 99,3 miliona evra, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 77,1 milion evra i otplate duga Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF) od 7,3 miliona evra za iskorišćena sredstava u okviru stend baj aranžmana iz 2009. godine.

Ostali odlivi bili su 18,4 miliona evra neto, navodi se u saopštenju centralne banke.

Neto devizne rezerve Srbije na kraju oktobra bile su 8,73 milijardi evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...