Home VestiEkonomija El Ninjo bi ove i naredne godine mogao najskuplje do sada da košta planetu

El Ninjo bi ove i naredne godine mogao najskuplje do sada da košta planetu

by bifadmin

Globalni atmosfersko-okeanski fenomen El Ninjo poznat je po izazivanju haosa na tržištu prehrambenih proizvoda ali izgleda da će negov uticaj otići i dalje te da će se negativno odraziti na energetiku ali i na kvalitet vode u mnogim delovima Azije, kaže Anča Srinivasan, klimatski stručnjak u Azijskoj banci za razvoj.

Da podsetimo, El Ninjo je 1997. i 1998. godine uzrokovao ekonomsku štetu na globalnom nivou visine između 30 i 45 milijardi dolara. Pošto su mnoge ekonomije od tada porasle, očekuje se da će ovaj put šteta biti veća.

Osim što će najviše pogoditi useve, klimatski fenomen će se loše odraziti na uzgoj živine, stoke i na ribarsku industriju.

“El Ninjo zapravo diže temperature u mnogim delovima tropske Azije. Zbog toga će ribe migrirati u u dublje vode i smanjiće se obim ribolova”, kaže Srinivasan.

Vremenski uslovi za poljoprivredu mogli bi dodatno da se pogoršaju krajem godine i to bi mogao biti najjači uticaj El Ninja zabeležen u poslednjih 70 godina.

To znači da bi mogle porasti cene prehrambenih proizvoda ali sa druge strane očekuje se pad cena energenata poput prirodnog gasa.

 

 

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...