Home VestiEkonomija Google, Apple i Facebook, čije akcije su najbolja investicija?

Google, Apple i Facebook, čije akcije su najbolja investicija?

by bifadmin

Iako je tokom godine američki SP500 indeks porastao za samo 1%, akcije Google-a, Apple-a i Facebook-a, koje su posebno popularne među malim investitorima, su ponovo porasle mnogo više od proseka.

Među navedenima, cena akcije Google-a porasla je najviše, za čak 40%, a ukupna vrednost kompanije porasla je na 489 milijardi USD. Prihodi i profit kompanije i dalje stabilno rastu pa većina investitora očekuje nastavak rasta cene u narednim godinama.

Cena akcije Facebook-a porasla je za 32% od početka godine. Ukupna vrednost kompanije sada iznosi 287 milijardi USD, iako među velikim investitorima postoji strah da je to preterana vrednost, s obzirom na trenutne prihode ove kompanije.

Vrednost akcija Apple-a, iako po nešto manjim stopama nego pre, i dalje rastu. Cena akcije je trenutno 7% iznad nivoa na kojoj je bila na početku godine, a ukupna vrednost kompanije iznosi 666 milijardi USD, što znači da je Apple trenutno najvrednija kompanija na svetu.

Hoće li cene nastaviti da rastu?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će cene svih navedenih akcija dugoročno nastaviti da rastu, ali su kratkoročno moguće privremene korekcije koje se često događaju na osnovu promena u ukupnoj ekonomskoj ili političkoj situaciji.
Od spomenutih akcija, najsigurnija investicija je kupovina akcija Apple-a, jer Apple ima daleko najveći prihod, kao i najpovoljniji odnos cene akcije i ostvarenog profita. Naime, u poslednih godinu dana Apple je ostvario prihode od čak 233 milijardi USD, što je mnogo više od Google-ovih 71 milijardu USD i Facebook-ovih 14,6 milijardi USD.

Kada je u pitanju odnos cene akcije i ostvarenog profita, Apple je takođe u najboljoj situaciji. PE odnos akcije Apple-a iznosi 12,96 dok za Google i Facebook iznosi 30,08 i 103,63 respektivno. To znači da je cena akcije Facebook-a trenutno čak 103 puta veća od profita kojeg Facebook ostvaruje godišnje po akciji, što je daleko iznad proseka tržišta. U takvoj situaciji investitori očekuju nagli rast profita kompanije u narednim godinama koji će opravdati sadašnju cenu akcija, ali pitanje je hoće li Facebook uspeti ispuniti velika očekivanja koja investitori trenutno imaju.

Iz perspektive racionalnog investitora, logičnije je uložiti u dionicu Apple-a, kompanije koja svojim enormnim prihodima već ispunjava očekivanja investitora — zbog toga je ulaganje u ovu akciju manje rizično nego ulaganje u akcije Facebook-a.

Pročitajte i ovo...