Home VestiEkonomija Nekoliko korisnih saveta za štediše: Izvucite maksimum iz štednje

Nekoliko korisnih saveta za štediše: Izvucite maksimum iz štednje

by bifadmin

Štednja i pažljivo planiranje ličnih finansija potrebe su modernog načina života. Tokom Nedelje štednje banke se naročito trude da svojim klijentima približe ideju finansijskog planiranja, uvećanja imovine i stalne dostupnosti sredstava. Kada razmišljamo na koji način možemo izvući najviše iz uloga koji smo poverili na čuvanje banci, preporučljivo je da usvojimo koncept kvalitetnog upravljanja ličnim finansijama, koji se zasniva na dugoročnom i disciplinovanom pristupu, svih dvanaest meseci u godini.

U skladu sa tim, Mirjana Đorđević, direktor Odeljenja za razvoj proizvoda u Sberbank Srbija, odlučila je da podeli sa nama nekoliko korisnih saveta kako da što efikasnije sami upravljamo svojim finansijama:

 

• Najpre, ona predlaže svim štedišama da izvrše diversifikaciju štednih uloga, tako što će svoju štednju podeliti na više različitih valuta (evro, dolar, švajcarski franak i/ili rublju). Na ovaj način se smanjuje rizik od pada vrednosti jedne valute i koriste prednosti štednje koje su u direktnoj vezi sa periodom oročenja.

• Zatim, tako diversifikovane štedne uloge najbolje je podeliti na različite periode oročenja. Na primer, za ulog u evrima kamata može da bude znatno povoljnija na period od 12 meseci, dok za ulog u švajcarskim francima to ne mora da bude slučaj. Treba se posavetovati sa svojom bankom i pronaći najbolju ponudu oročenja, za svaku valutu posebno. Pritom, treba imati u vidu da kamatne stope proporcionalno rastu sa produženjem perioda oročenja.

• „Trik“ je da nateramo sebe da uštedimo male iznose svakog meseca, koje onda možemo da sklonimo na stranu. Ukoliko se napravi trajni nalog za kupovinu deviza i svakog meseca, po prijemu plate kupi 20, 30 ili 50 evra (u zavisnosti od mogućnosti) i ta sredstva mogu se prikupljati na primer na „Dobro jutro“ štednim računima. U pitanju je štedni proizvod koji predstavlja jedinstvenu ponudu na našem tržištu. Na ovaj način, sredstva su dostupna u slučaju da klijentu zatrebaju do kraja meseca, a kamata će mu biti isplaćivana svakog jutra na tekući račun.

• Štedeći se novac indirektno zarađuje. Ukoliko se štedi za svoje planirane buduće obaveze ili potrebe, planski i disciplinovano, nema potrebe za zaduživanjem. Ukoliko neko ima akumuliranu ušteđevinu, postoji mogućnost da se zaduži po značajno nižim kamatnim stopama koje će banka da obezbedi upravo zbog toga što on sopstvenom ušteđevinom banci garantuje isplatu kredita. Ovakvi krediti se nazivaju krediti pokriveni depozitom.

• Ukoliko se ipak, i pored svih mera štednje desi da klijent napravi dug na kreditnoj kartici, treba da se detaljno informiše o uslovima plaćanja i otplate. Brza otplata duga po kreditnoj kartici moguća je u svakoj banci. Klijenti najčešće prate dinamiku koju su ugovorili na početku korišćenja. Trebalo bi da se raspitaju u svojoj banci koje su mu mogućnosti za brzu otplatu. Vanredna uplata na partiju kreditne kartice u iznosu od npr. 1000 dinara mesečno, značajno će umanjiti dug, a posebno iznos kamate koji će platiti tokom otplate.

Sberbank Srbija u svojoj ponudi ima širok spektar štednih proizvoda. Za štediše kojima je fleksibilnost oročenja na prvom mestu, nudi Stepenastu štednju koji po različitim periodima pripisa kamate odgovaraju i prate dinamiku njihovih potreba. Štednja 30+/50+ daje štedišama mogućnost da povuku deo oročenja bez prekida oročenja. Sberbank Srbija u ponudi ima i klasične štedne proizvode kao i potpuno jedinstveni štedni proizvod Dobro jutro štednju.

Pročitajte i ovo...