/ Politika i društvo / Nova tržišna niša: Građani Srbije imaju veliko poverenje u biljne preparate
BiF Analize Čitajte B&F online

Nova tržišna niša: Građani Srbije imaju veliko poverenje u biljne preparate

This post has already been read 1131 times!

Više od 50% anketiranih građana Srbije ima poverenja u biljne preparate i biljna ulja, a veliki broj veruje i određenim vidovima alternativne medicine, pokazalo je istraživanje kompanije Baltik Junior, proizvođača biljnih preparata i fitoterapeutskih proizvoda koje je sprovedeno ovog oktobra na više od 1.000 ispitanika. Građani i dalje poklanjaju poverenje zdravoj hrani i preparatima, uprkos nedavnoj aferi vezanoj za pakovanja Tonus hleba na kojima je netačno pisalo da ova namirnica leči dijabetes i sprečava nastanak raka, zbog koje je proizvod kompanije Trivit povučen sa rafova mnogih prodavnica.

„Da, to jeste bio propust u marketingu ali kada bi ovde postojala veća svest o zdravoj ishrani i lečenju, ne bi se dešavalo da ljudi insulin zamene nekom vrstom zdravog hleba, što Tonus svakako jeste – zdraviji je od običnog. Ali ne leči dijabetes. Zato treba raditi na edukaciji građana. Postoji nešto što se može lečiti biljnim preparatima a postoje i bolesti protiv kojih se mora primenjivati zapadna medicina, ili kombinacija obe“, kaže za B&F Marko Kusovac, direktor kompanije Baltik Junior koja beleži dobru prodaju svog najpoznatijeg brenda Probotanic.

InfografikPrema rezultatima pomenute ankete čini se da negativna kampanja koja se često vodi protiv alternativne medicine nije imala veliki učinak. Naime, oko 85% građana ima pozitivan ili neutralan stav o alternativnoj i biljnoj medicini. Iako smo mi lideri u Evropi po korišćenju antibiotika, izgleda da raste svest o štetnosti čestog korišćenja ove terapije kao i o postojanju alternativa za nju. Tako je 47,7% mladih ispitanika odgovorilo da u poslednjih dana nije koristilo antibiotike, a 20% anketiranih je reklo da je umesto njih koristilo biljne proizvode.

Postoje određeni biljni proizvodi koji kod nekih oboljenja a posebno infekcija daju mnogo bolje rezultate neko antibiotici. Dobar primer za ovo je ulje divljeg origana, najjači biljni antiseptik i antibiotik na svetu, koji dokazano uništava preko 30 štetnih mikroorganizama, među kojima su Ešerihija koli, Kandida, Stafilokoke, Streptokoke, Zlatna Stafilokoka, Salmonela, Šigela, Preoteus Mirabilis…

„Njega međutim ne može da zameni običan origano koji stavljamo na picu jer je reč o različitim vrstama ove biljke. Na svetu postoji 52 vrste origana a ovo ulje se pravi od vrste Origanum Minutiflorum, i to je najjači divlji origano koji je moguće naći. Raste u Turskoj, na visini iznad 2.000 metara i priprema se bez razblaživanja i prema standardima ISO 9001:2008, HACCP i HALAL“, kaže Kusovac.

Kompanija Baltik Junior, koja proizvodi ovaj i mnoge druge biljne preparate i ulja, osnovana je 2008. godine i od tada je brzo našla nišu u našoj zemlji. Po rečima njenog rukovodstva, ovde ima dosta zainteresovanih korisnika svojih proizvoda, od onih koji ih koriste iz preventivnih razloga do onih koji ih koriste u terapiji. Oko 30% ukupne proizvodnje izvozi na tržišta bivše Jugoslavije, ali i na švedsko i američko a uskoro bi trebalo njeni proizvodi da se nađu i na danskom. Najbolje prodaju preparate od origana, crnog kumina i od fenela.

„Na inostranim tržištima postoje široka saznanja o benefitima od biljnih preparata, ali i kod nas se situacija polako popravlja. Danas svako ko ode kod lekara opšte prakse ima pravo da bira način na koji će se lečiti – lekovima ili nekim drugim, prirodnim preparatima. Lekari su u obavezi da o tome informišu pacijente“, rekla je za B&F tim povodom Milica Šolak, doktorka opšte medicine.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close