Home VestiPolitika i društvo Srbija se popela na indeksu blagostanja ali je i dalje u donjem delu liste

Srbija se popela na indeksu blagostanja ali je i dalje u donjem delu liste

by bifadmin

Indeks blagostanja koji je objavio Legatum Institute bavio se analizom osam značajnih socio-ekonomskih kategorija, čiji zbir stavlja Srbiju na donju polovinu ove tabele. Naša zemlja se po snazi i stabilnosti ekonomije našla na 121. mestu, po šansama za razvoj preduzetništva na 82. mestu, po kvalitetu državne uprave na 77. poziciji, po kvalitetu obrazovanja na dosta boljoj 45. poziciji, zdravstveni sistem našao se na 55-tom mestu, bezbednost nam je na 64. mestu, lične slobode na 59. a društveni kapital na 107. mestu.

U ukupnom poretku, Srbija se našla na 73. mestu, iza Ekvadora, Azerbejdžana i Ukrajine.

Od 2011. godine, od kada je Srbija uvrštena u merenje blagostanja, ovo je njen najbolji plasman – prošle godine je bila na 77. mestu a pretprošle na 76-tom.

Na prvom mestu po zbiru svih ovih kriterijuma našla se Norveška, a slede je Švajcarska, Danska, Novi Zeland, Švedska, Kanada, Australija, Holandija, Finska i Irska.

Od zemalja iz regiona najbolje je rangirana Slovenija, koja se nalazi na 25. poziciji, Grčka koja je na 49, Bugarska i Rumunija koje su na 50. i 51. i Hrvatska na 53. mestu.

Posle opširne analize glavnih pokazatelja stanja društva u svim ovim zemljama, Legatum Institut došao je do zaključka da se svet nalazi u trendu porasta indeksa blagostanja, ali da je ovogodišnje neugodno iznenađenje smanjenje indeksa sigurnosti. Najveći razlog za to je rast i jačanje Islamske Države i talas izbeglica koji je poljuljao Evropu.

Pročitajte i ovo...