Close
/ Ekonomija / Borba protiv kartela značajna za članstvo u EU
BiF Analize Čitajte B&F online

Borba protiv kartela značajna za članstvo u EU

dogovor radnici
Redakcija BIF on 03/12/2015 - 09:45 in Ekonomija

This post has already been read 946 times!

Komisija za zaštitu konkurencije 30. novembra izvršila je nenajavljene uviđaje u prostorijama kompanija Philip Morris Services i British American Tobacco South East Europe, zbog osnovane pretpostavke da su učinili povredu konkurencije.

„Nenajavljeni uviđaj predstavlja izuzetno složen istražni postupak, koji se primenjuje prevashodno u slučajevima ispitivanja kartelskih sporazuma. Njegovo uspešno sprovođenje svedoči o kontinuiranom rastu kapaciteta Komisije, koji je preduslov da propisana pravila konkurencije budu više od mrtvog slova na papiru. Evropska komisija je u godišnjem izveštaju takođe pozitivno ocenila rad Komisije“, ističe Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike.

On dodaje da je reč o ohrabrućem događaju za dalji razvoj politike konkurencije u Srbiji i da će ovaj slučaj svakako predstavljati jedan od tzv. slučajeva-orijentira (landmark cases), kao smernica za dalje postupanje Komisije.

Centar za evropske politike je nedavno izradio studiju „Politika konkurencije u Srbiji – u čemu je problem?“, na osnovu koje je dat veliki broj preporuka za poboljšanje ove oblasti. Da bi Srbija uspešno otvorila, ali i zatvorila pregovore o članstvu u EU u poglavlju 8 – zaštita konkurencije, biće svakako neophodno da pokaže da ima razvijenu upravnu i sudsku praksu. Iz tog razloga je dobro što je Komisija od jula 2015. počela da sprovodi nenajavljene uviđaje, iako je to ovlašćenje dobila još 2009. godine.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *