Home VestiEkonomija Britanska privreda u ekspanziji

Britanska privreda u ekspanziji

by bifadmin

Međunarodni monetarni fond izneo je danas pozitivnu ocenu stanja britanske privrede, ali i upozorio da potencijalni izlazak iz Evropske unije ugrožava njenu privredu.

MMF je naveo da je britanska privreda skoro ispunila svoje kapacitete, s procenom da će snažan rast nastaviti u narednih pet godina, dok će se inflacija, koja je sada na minus 0,1 odsto, postepeno vratiti na ciljanih dva odsto, prenela je agencija AP.

U izveštaju se navodi da planirani referendum o ostanku u EU unosi element neizvesnosti, ali da zasad britanska privreda ima snažan rast, rekordnu zaposlenost i da je uglavnom popravila štetu napravljenu tokom globalne finansijske krize.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard rekla je da želi da Velika Britanija ostane u EU, preneo je Gardijan.

Predstavljajući izveštaj, Lagard je rekla da postoje rizici po izglede britanske privrede, medju kojima su visoke cene nekretnina, ali da je izveštaj generalno pozitivan.

U godišnjem izveštaju o britanskoj privredi MMF-a je upozorio na rast cena nekretnina zato što bi „neka domaćinstva mogla biti ugrožena u slučaju šokova u primanjima i kamatnim stopama“.

„Britanske vlasti su uspele da poprave štetu iz krize na način na koji je to malo koja zemlja moglo da uradi“, rekla je Lagard koja je predstavila izveštaj ministru finansija Džordžu Ozbornu.

Lagard je rekla da će MMF razmotriti različite scenarije ishoda referenduma o članstvu u EU, ali da se ona lično „veoma, veoma nada da će Velika Britanija ostati u EU“.

Ozborn je rekao da je poslednja procena MMF-a stanja britanske privrede „teško mogla biti pozitivnija“.

MMF je u izveštaju preporučio da bi referentna kamatna stopa trebalo da ostane na rekordno niskih 0,5 odsto dok ne bude jasnih znakova inflatornih pritisaka.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...