Home VestiPolitika i društvo Danska će na referendumu odlučiti o daljim odnosima sa EU

Danska će na referendumu odlučiti o daljim odnosima sa EU

by bifadmin

Danci će na biralištima odlučiti da li žele da podrže zakone EU, a za sada ne može da se predvidi ishod ovog referenduma, jer su i potvrda i odrična opcija poprilično izjednačene.

Danska Vlada desnog centra podržana opozicijom odlučila je da napusti neke regulative Unije iz delokruga unutrašnjih poslova kojih se pridržava od 1993. Ako bi na referendumu većina građana Danske upisala “Ne” to bi značilo da će ova zemlja izgubiti svoje članstvo u Europolu.

Antiimigraciona Danska narodna partija pozvala je svoje glasače da glasaju upravo za “Ne”, kako se ne bi više davao suverenitet vlastima u Briselu.

Na ovaj referendum se zapravo gleda kao na test da li će Danska prihvatiti ili odbiti dalju integraciju sa EU koja je pod znakom pitanja zbog migrantske krize. Pomenuta Danska narodna partija strahuje da će imigraciona politika Danskoj biti nametnuta od strane Brisela. Glasanje će se odvijati u napetoj atmosferi posle terorističkih napada u Parizu, ali iako u danskom društvu raste islamofobija javljaju se i oni koji tvrde da se prekogranični terorizam ne može rešiti zatvaranjem granica već samo saradnjom sa EU.

 
Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...