Home VestiPolitika i društvo Deset godina Recan fondacije u Srbiji

Deset godina Recan fondacije u Srbiji

by bifadmin

Recan fondacija u Srbiji je tokom decenije edukacije o značaju reciklaže i zaštite životne sredine reciklirala 44 tone limenki i time smanjila emisiju ugljen dioksida za čak 396 tona. Količina recikliranih limenki dovoljna je da prekrije 4 fudbalska terena, a materijal koji je ponovo upotrebljen u proizvodnji dovoljan je za izradu čak 7.150 bicikala.

Od osnivanja, fondacija je pokrenula niz inicijativa u cilju edukacije građana o reciklaži i postigla je izuzetne rezultate: organizovani su i podržani brojni događaji na kojima je prikupljeno preko 3.571.420 limenki, a kroz niz inicijativa edukovano je preko 20.000 đaka o ovoj temi.

“Jubilej fondacije obeležavamo velikim dostignućima i ponosni smo što smo tokom poslednjih 10 godina u naše aktivnosti uključili i edukovali više od 2,5 miliona ljudi, sa ciljem promovisanja reciklaže limenki. Zahvaljujući brojnim partnerstvima sa proizvođačima, izuzetnom interesovanju i odzivu škola, manifestacija i ustanova, građani Srbije danas imaju razvijenu svest o značaju reciklaže limenki, kao i o tome da se one mogu reciklirati u potpunosti. Trenutno se u Srbiji reciklira 31,6 odsto ambalažnog otpada i kao država postižemo ciljeve koje smo planirali na putu ka pristupanju Evropskoj uniji i to je veoma ohrabrujuće”, izjavila je Jelena Kiš, direktor Recan fondacije.

Od osnivanja fondacija je u saradnji sa manifestacijama, poput Exit festivala, Beer festa i drugih tematskih događaja, na interaktivan način promovisala reciklažu, a program edukacije je sproveden u čak 430 škola u 210 opština u Srbiji.

Posebnu pažnju fondacija poklanja edukaciji najmlađih, te je u saradnji sa pozorištem Čarapa, više od 50.000 mališana gledalo predstave, dobijajući ulaznice u zamenu za prazne limenke.

U zemljama Evropske unije reciklira se 73 odsto metalnih pakovanja i Srbija bi u narednim decenijama mogla dostići ovaj nivo, uz podizanje nivoa primarne selekcije za komunalni otpad, izgradnju adekvatnih reciklažnih centara ali i uvođenjem takse po toni otpada koji ide na deponije što bi sprečilo odlaganje reciklabilnih materijala na deponije.

Pročitajte i ovo...