Home VestiEkonomija NLB Grupa u prva tri kvartala imala profit od 77,7 miliona evra

NLB Grupa u prva tri kvartala imala profit od 77,7 miliona evra

by bifadmin

Uprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, NLB Grupa posluje stabilno i profitabilno. U prva tri kvartala ove godine, grupa je ostvarila profit nakon oporezivanja od 77,7 miliona evra.

Rezultat poslovanja u prvih devet meseci 2015, pre ispravki i rezervisanja, viši je za 14 odsto, odnosno 19,1 milion evra u poređenju sa istim periodom prošle godine, kada se isključe jednokratni operativni troškovi. U prvih devet meseci, sve članice NLB Grupe su poslovale profitabilno.

Bolji rezultati su najvećim delom posledica povećanja neto prihoda od kamata, u iznosu od 7,7 miliona evra i snižavanje operativnih troškova u istom iznosu. Racionalizacija procesa i troškova ostaje jedan od najvažnijih prioriteta NLB Grupe.

NLB Banka Beograd doprinela je rezultatima grupe uvećanjem neto poslovnih prihoda za 22 odsto, odnosno za 2,3 miliona evra u poređenju sa istim periodom prošle godine i ukupnim profitom od milion evra.

Od februara 2015, započeo je trend postepenog snižavanja kamatnih marži i očekivanja su da će se pritisci, posebno na strani prihoda, nastaviti i u poslednjem kvartalu ove godine. Očekuje se da će se taj trend nastaviti i u 2016, što će uticati na prihode od kamata na svim tržištima na kojima NLB Grupa posluje, posebno u Sloveniji, dok nekamatni prihodi ostaju stabilni.

Boljim rezultatima poslovanja NLB Grupe u prvih devet meseci 2015. godine doprineo je i napredak u prodajnim aktivnostima, koje su rezultirale rastom plasmana klijentima u segmentima od strateškog značaja.

Pročitajte i ovo...