Home VestiIT i nauka Kako proizvoditi solarnu energiju po oblačnom danu?

Kako proizvoditi solarnu energiju po oblačnom danu?

by bifadmin

Proizvodnja solarne energije je sve čistija i sve jeftinija, ali razvoj ove industrije koči jedna prepreka – retko gde u svetu je uvek sunčano. Ali naučnici nisu sedeli skrštenih ruku i čekali da se ovaj problem sam reši već su pokušali da nađu odgovor na pitanje da li je moguće zaobići oblake.

NextPV je francusko-japanska laboratorija koja istražuje potencijale fotonaponskih ćelija u direktnom pretvaranju svetla u električnu energiju. Za sada im je glavna taktika slanje balona sa solarnim ćelijama iznad oblaka i obezbeđivanje konstantne proizvodnje solarne energije na ovaj način. Baloni na toj visini mogu stvoriti pet puta više energije nego oni na zemlji, kaže Žan-Fransoa Giljemol, stariji istraživač francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) , koji je deo ovog projekta. Ako se baloni budu pravili od lakših materijala, oni ne bi trebalo da imaju veliki negativan uticaj na životnu sredinu, smatra on.

Potencijal solarne energije je ogroman, potvrđuje i Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja je objavila da bi do 2050. godine Sunce moglo biti glavni izvor energije na našoj planeti.

Giljemol smatra da će se taj potencijal povećavati sa visinom na koju budu uspevali da instaliraju solarne ćelije. Za sada planiraju da balone šalju odmah iznad oblaka, na otprilike 6 kilometara visine. Tako će solarne ćelije tokom cele obdanice proizvoditi energiju i taložiti je u bateriju koja bi omogućavala napajanje strujom i tokom noći, prenosi CNBC.

Pročitajte i ovo...