Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Forum u Davosu

B&F reč nedelje: Forum u Davosu

by bifadmin

Na Forumu u Davosu ove godine bilo je manje zvučnih imena nego prethodnih godina (izostali su Angela Merkel, Vladimir Putin i Barak Obama), a čini se da je to demotisivalo medije u izveštavanju sa ovog događaja. Domaći mediji su izveštavali mahom o našim učesnicima na Forumu, a povremeno bismo dobili i po koju vest o prognozama za blisku budućnost i o svetskim trendovima.

Tema je ovaj put bilo i previše. Cena nafte je pala ispod 30 dolara, Kina je objavila najgore podatke rasta u poslednjih 25 godina, valute naspram dolara strmoglavo padaju, a na berzama su izbrisale na hiljade milijardi dolara dobiti padom vrednosti akcija. No, ipak su glavne teme u Davosu i dalje bile geopolitički rizici i njihove posledice, poput migrantske kriza. Moglo se čuti manje o ekonomiji, a više o politici.

 

Forum u Davosu

 

„Ovo nije pravo vreme za priču o izlascima iz Unije, bilo to o Grexitu, Brexitu ili nečem sličnom. Moramo imati jedinstvenu Evropu, snažniju, koja će biti demokratska i solidarna. Osim toga, potrebno je da povećamo naše budžete i umanjimo socijalne razlike. Moramo imati evropski sistem zaštite depozita, ali i pronaći rešenje za zajednički problem, a to je nezaposlenost“, rekao je u Davosu grčki premijer Aleksis Cipras.

Jedna od tema Foruma bila je i četvrta industrijska revolucija, a predstavljen je i „Hubo“, južnokorejski robot veličine odrasle osobe koji može da se penje stepenicama, ulazi u kola, da pozdravlja i slično. Prema izjavama nekih analitičara iz Davosa roboti poput ovog bi mogli u budućnosti da “ukradu” radna mesta od pet miliona ljudi.

Da nas ne čeka preterano svetla budućnost misle i generalni direktori svetskih kompanija koji su posetili švajcarsko skijalište pretprošle nedelje. Dve trećine generalnih direktora svetskih kompanija, odnosno njih 66 odsto, smatra da je njihovo preduzeće više ugroženo danas nego pre tri godine, dok 27 odsto anketiranih veruje u poboljšanje globalnog ekonomskog rasta u narednih 12 meseci, što predstavlja pad za 10 poena u odnosu na prošlu godinu, saopštili su iz kompanije Prajsvoterhaus kupers koja je radila anketu sa direktorima.

 

Forum u Davosu 2

 

Što se tiče naših učesnika na Forumu najveći medijsku pažnju su dobili premijer Aleksandar Vučić i Vuk Jeremić, bivši predsednik Generalne skupštine UN i predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj.

Naime, srpski premijer je učestvovao na panelu o migrantima, piše Danas. Konkretnih dogovora nije bilo, osim što je Vučić potvrdio da su svi zabrinuti za stabilnost Srbije nakon što je raspisao vanredne izbore, te da ih je on uverio da nema problema i da se sve nastavlja po starom.

Jeremić je pišući za Blic o Davosu, pomenuo “atmosferu zabrinutosti iako su se organizatori trudili da akcentom na ekspanziji uspešnih novih tehnologija unesu optimističnu notu”. Njegov glavni utisak je bio da ne postoji konsenzus niti jasna vizija za rešavanje nagomilanih globalnih izazova iako su svi svesni da se rizici umnožavaju i otimaju kontroli.

 

realtime_logo (1)
Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...