Home VestiEkonomija Da li su evropske banke pred velikom krizom?

Da li su evropske banke pred velikom krizom?

by bifadmin

Pošto su od početka godine izgubile skoro četvrtinu tržišne vrednosti, evropske banke moraju više da se potrude da uvere poslovne partnere da bez straha mogu da ulažu u njih, piše na portalu CNBC.

Ukupno, akcije Dojče banke su ove godine izgubile 40 odsto vrednosti, mada njeno rukovodstvo i dalje tvrdi da će banka imati stabilno poslovanje i uverava klijente da je sve u redu.

I ova ali i druge banke tvrde da se neće ponoviti kriza iz 2008. jer su banke danas u mnogo boljem stanju nego tada.

Međutim, većina njih beleži velike gubitke, što je pokazao i slučaj Credit Suisse čiji je direktor zbog istih tražio da se smanji njegov bonus.

Šta se to dešava sa evropskim bankama mnogima nije baš sasvim najjasnije. Primetan je optimizam nasuprot lošim poslovnim pokazateljima. Neki analitičari međutim smartaju da ohrabrivanje javnosti od strane bankara i nije toliko uverljivo – Markus Ašvort, glavni strateg iz finansijske kuće Haitong Securities, kaže da investitori treba da budu “prestrašeni” zbog dešavanja u finansijskom sektoru.

Patrik Armstrong, direktor za investicije u Plurimi Investment Managers, pak tvrdi da kapitalizacija banaka nije niska kao 2008. i dodaje da će zbog negativnih pokazatelja sa tržišta uglavnom patiti “slabije karike” finansijskog sistema. Tu uključuje banke sa slabijom kapitalizacijom, ali i tržišta u razvoju.

Pročitajte i ovo...