Home VestiEkonomija Decenija izlaženja Ekonometra i Magazina Biznis

Decenija izlaženja Ekonometra i Magazina Biznis

by bifadmin

Časopisi Ekonometar i Magazin Biznis svečano su obeležili su 22. februara u Beogradu, u hotelu Crowne Plaza, deset godina izlaženja i uspešnog rada. Prema rečima Radojke Nikolić, glavnog urednika i osnivača ovih časopisa, tokom protekle decenije Ekonometar i Magazin Biznis su zauzeli zavidnu poziciju na medijskoj sceni Srbije u kategoriji ekonomsko-poslovne štampe. Danas su ovi časopisi nezaobilazno štivo za poslovne ljude, ali i za one koje zanimaju ekonomske teme i preduzetništvo.

Povodom desetog rođendana ovih časopisa održan je panel “Srpska ekonomija i privreda od 2006. do 2016. godine – dokle smo stigli”, a učesnici panela su bili istaknuti ekonomisti, privrednici i bankari: Ljubomir Madžar, Stojan Stamenković, Draginja Đurić, Ivan Nikolić, Nikola Altiparmakov, Miroslav Miletić i Dragoljub Vukadinović.

Tim povodom su dodeljena priznanja “Planeta Biznis” u tri kategorije: za uspešno upravljanje kompanijom, za uspešno preduzetništvo i banci za najuspešniji program korporativne društvene odgovornosti. Dobitnici priznanja “Planeta Biznis” ove godine su: Miloš Jelić, izvršni direktor kompanije Nelt, Biljana Jovanović, vlasnica i direktorka modne kuće „Luna” Požarevac i Komercijalna banka ad Beograd.

Miloš Jelić je ekonomista sa bogatim, tridesetogodišnjim iskustvom u oblasti spoljne i unutrašnje trgovine. U kompaniju Nelt dolazi 2000. godine a od 2013. godine, posle organizacionih promena u Neltu, postaje izvršni direktor Nelt Grupe, koja danas uspešno posluje na tržištima Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Angole, Zambije i Mozambika. U sastavu Nelt Grupe danas su i kompanije Neoplanta, Banim, Javna skladišta, Corner Shop i online servis Tako lako. Danas Nelt grupu čini 12 kompanija u kojima je zaposleno oko 3.800 ljudi i to u 7 zemalja na dva kontinenta, a godišnji promet je u 2015. premašio 700 miliona evra.

Biljana Jovanović je vlasnica i direktorka modne kuće ,,Luna“ iz Požarevca, koja kreira i prozvodi elegantne modele za dinamičnu poslovnu ženu. Za dve i po decenije rada Biljana Jovanović je stvorila poslovni sistem sa preko 180 zaposlenih koji rade u savremeno opremljenim proizvodnim pogonima na 3000 m2. „Luna“ uspešno posluje i širi mreže maloprodajnih objekata, franšiza i veleprodajnih kupaca u gradovima Srbije, regiona, na tržištima EU. Modna konfekcija „Luna“ izvozi 50 odsto svoje proizvodnje u zemlje regiona i na tržište EU.

Priznanje „Planeta Biznis“ za društvenu korporativnu odgovornost dobila je Komercijalna banka koja je u 2015. godini kroz razne aktivnosti plasirala 36,7 miliona dinara ili oko 300.000 evra za projekte CSR. To je najviši iznos sredstava plasiranih za CSR od strane banaka koje posluju u Srbiji. Komercijalna banka je sredstva uložila, pored ostalog i u projekte obnove porodilišta u Srbiji u okviru akcije Zajedno za bebe, stipendiranje najtalentovanijih mladih pisaca, sportista u nekomercijalnim sportovima, talentovanih učenika srednjih škola i drugo.

Na događaju je glavna i odgovorna urednica i osnivač magazina Biznis Radojka Nikolić izjavila da je, kada je reč o ekonomskoj politici države, iza nas decenija propuštenih šansi, da nas sada čekaju ozbiljni rezovi i reforme, jer su nam za potpuni oporavak potrebne stope rasta od bar sedam odsto godišnje.

Urednik biltena Makroekonomske analize i trendovi Stojan Stamenković izjavio je na panelu posvećenom ekonomskoj situaciji od 2006. do 2016. godine, da je prethodnih 10 godina bilo loše, a na to su uticale ekonomske i razvojne politike koje su dovele do smanjenja investicija, kao i svetska ekonomska kriza iz 2008. godine.

“Uporedimo stanje i tendenciju iz 2015. sa onim iz 2006. godine i videćemo da smo od 2006. do 2008. imali veliki privredni rast i da smo u 2007. imali i rast investicija i deviznih rezervi zasnovan na prilivu kapitala, a posle 2008. došlo je do obrušavanja i pada na različitim poljima”, rekao je on.

Ekonomista Ljubomir Madžar rekao je da u ovoj situaciji jedini izlaz mogu da pruže poslovni ljudi, što je “naš mogući i eventualni prodor u budućnost i naš izlaz iz nedođije u kojoj smo se zatekli”.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić kazao je da imamo osiromašenije društvo, ali i pozitivne pomake da se to promeni.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov je rekao: “Možda fiskalna konsolidacija nije popularna, ali imajući u vidu koliki su nam bili deficiti pre i posle krize, ponovo dolazi do izražaja to što nemamo dugoročnu viziju”.

Član Saveta guvernera NBS Ivan Nikolić primetio je da ekonomija u Srbiji isključivo zavisi od politike, i domaće i globalne, i istakao da ova i prošla godina, “od kada postoji i malo kuraži, menja stvari na bolje”.

“U prvoj Đinđićevoj vladi postojala je kuraž da se krene u reforme, ali je nastao vakuum između toga. Više od 10 godina nije se na tome radilo apsolutno ništa”, rekao je Nikolić.

Pročitajte i ovo...