Home VestiPolitika i društvo Gradonačelnik Berna Alexander Tschäppät posetio Naučno-tehnološki park Beograd

Gradonačelnik Berna Alexander Tschäppät posetio Naučno-tehnološki park Beograd

by bifadmin

“Zaista deluje impresivno kada na jednom mestu vidite kako uspešno mogu da sarađuju velike kompanije i mala stratap preduzeća i koliko to doprinosi zajedničkom razvoju. Uprkos činjenici da inovativne startap kompanije, kao i svuda u svetu, teže dolaze do potrebnog kapitala i investitora koji su spremni na rizična ulaganja, ovo što mladi ljudi u NTP Beograd rade, aktuelno je i inovativno na bilo kom tržištu“, istakao je Alexander Tschäppät, gradonačelnik Berna, koji je u okviru zvanične posete Beogradu danas obišao Tehnološki park na Zvezdari.

Tom prilikom razgovarao je sa predstavnicima startap kompanija koje su svoje poslovanje započele u Poslovno-tehnološkom inkubatoru tehničkih fakuleteta u Beogadu (BITF), a koji je od prošle godine proširio svoje kapacitete u Naučno–tehnološkom parku Beograd.

Ugledni švajcarski gost bio je u prilici da se upozna sa inovacijama mladih preduzetnika, od kojih su neke već postale poznate širom sveta, poput Pametne Klupe kompanije Strawberry Energy, koja obezbeđuje energiju za punjenje telefona, tableta i sl koristeći samo sunčevu energiju. Kompanija Eon plus predstavila je svoje softversko rešenje za procenu uticaja na životnu sredinu, inovatori kompanije Aggios Europe prikazali su kako funkcionošu njihova hardverska i softverska rešenja za uštedu u potrošnji električne energije, dok su preduzetnici kompanije Honorarci prezentovali prvu internet bazu honorarnih radnika.

Govoreći o važnosti tehnoloških inovacija za ukupan rast ekonomije, Gordana Danilović Grković, v.d. direktora NTP Beograd, naglasila je važnost podrške Švajcarske vlade kroz projekat „Naučno-tehnološki park Beograd – novi izvozni instrument Srbije“. Ovaj trogodišnji projekat realizuje se uz podršku Švajcarskog sekretarijata za privredu SECO, s ciljem da se u ukupnom izvozu Srbije značajnije poveća udeo viskotehnoloških proizvoda i usluga.

Naučno-tehnološki park Beograd osnovan je u junu prošle godine u partnerstvu Vlade republike Srbije, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu. Na taj način, u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, obezbeđena je podrška ključnih institucija za razvoj ekonomije zasnovane na znanju kroz povezivanje nauke i privrede, a talentovanim mladim ljudima perspektiva da razvijaju svoju karijeru u Srbiji i posluju sa svetom.

Naučno-tehnološki park Beograd omogućava svojim članicama, domaćim i stranim kompanijama, ubrzani rast i razvoj kroz stručnu podršku i veliki broj raznovrsnih usluga. Osim savremenog poslovnog prostora i infrastrukture, kompanije imaju direktan pristup bazama znanja i laboratorijskoj opremi, kao i stručnoj podršci u oblastima poslovnog savetovanja, savetovanja za EU programe, zaštite intelektualne svojine, sertifikacije, promocije, umrežavanja i internacionalizacije poslovanja.

Pročitajte i ovo...