Home VestiEkonomija Hoće li cena zlata nastaviti da raste?

Hoće li cena zlata nastaviti da raste?

by bifadmin

Nakon pada cene koji traje već četiri i po godine, cena zlata od početka godine gotovo neprestano raste. Cena po unci sada iznosi 1.169$, što je približno 10% iznad cene sa početka godine, prema podacima Admiral Markets-a.

Najvažniji razlog rasta cene zlata je panika na kineskoj berzi koja se nakratko proširila na ostatak sveta. Budući da zlato glasi za jedno od sigurnih utočišta u nesigurnim vremenima, strah od usporavanja kineske ekonomije je uzrokovao rast potražnje, što je dovelo do rasta cene.

Drugi razlog je špekulacija da će, zbog sporijeg od očekivanog konomskog rasta na globalnom nivou, američka centralna banka kamatne stope dizati sporijim tempom nego što se donedavno očekivalo. Naime, rast kamatnih stopa u SAD tradicionalno smanjuje interes za posedovanje zlata, koje ne nosi nikakav prinos, za razliku od štednje u banci ili držanja obveznica. Deo investitora i špekulanata smatra da će, ukoliko kamatne stope budu rasle sporije od očekivanja, doći do privremenog rasta cene na kojem će se moći profitirati, zbog čega već sada kupuju zlato i podižu mu cenu.

Još jedan argument za rast cene zlata je masovna potražnja za zlatom od strane država kao što su Kina, Rusija i Nemačka. Kina i Rusija već godinama kupuju velike količine zlata kako bi diversifikovale rezerve centralnih banaka, dok Nemačka svoje postojeće rezerve želi da vrati iz inostranstva. Naime, Nemačka većinu svojih zaliha drži u trezorima u Njujorku, Londonu i Parizu i nedavno je odlučila da nastavi da čuva veći udeo zaliha u Frankfurtu. Tokom 2015. iz Njujorka je vraćeno nešto manje od 100 tona, a iz Pariza 110 tona zlata.

Hoće li cena nastaviti da raste?

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je trenutni rast cene privremen i da će se padajući trend tokom godine nastaviti. Verovatnoća globalne recesije u bliskoj budućnosti je za sada vrlo niska pa je kupovina zlata na osnovu straha neopravdana. Kada su u pitanju kamatne stope u SAD, moguće je da će one rasti nešto sporije nego što se očekivalo pre nekoliko meseci, ali i dalje će rasti i povećavati razliku u prinosu između instrumenata koji donose kamatu i zlata, što će doprinositi interesu za prodaju zlata.

Rast kamatnih stopa će verovatno dovesti do nastavka jačanja američkog dolara u odnosu na većinu ostalih svetskih valuta, što znači da će u većini zemalja biti potrebno da se izdvoji veći iznos lokalne valute kako bi se kupila ista količina zlata. Dakle, jačanje dolara će indirektno podići cenu zlatu i utiecati na smanjivanje potražnje.

Za sada je nastavak pada cene zlata izgledniji od značajnijeg rasta i postoji realna verovatnoća da će tokom godine cena zlata barem na kratko pasti na nivo ispod 1.000$ po unci.

Pročitajte i ovo...