Home VestiEkonomija Nove beneficije za poslodavce pri zapošljavanju

Nove beneficije za poslodavce pri zapošljavanju

by bifadmin

Poslednjim izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje predviđeni su podsticaji za mikro i mala pravna lica, počev od januara 2016 godine.

Prethodnim zakonskim rešenjem podsticaji su bili predviđeni zaključno sa 30. junom 2016. godine, dok novo zakonsko rešenje predviđa da isti važe zaključno sa 31. decembrom 2016. godine.

Pre stupanja na snagu navedenih izmena i dopuna odnosnih zakona, poslodavci su imali pravo na povraćaj dela plaćenih poreza i doprinosa i to:

1. 65% ako je zasnovao radni odnos sa najmanje jednim, a najviše sa devet novozaposlenih lica;
2. 70% ako je zasnovao radni odnos sa najmanje 10, a najviše sa 99 novozaposlenih lica;
3. 75% ako je zasnovao radni odnos sa najmanje 100 novozaposlenih lica.

Izmenama i dopunama, uvedena je beneficija za mikro i mala pravna lica kao i preduzetnike u vidu prava na povraćaj dela plaćenih poreza i doprinosa i to u visini od 75% pod uslovom da zasnuju radni odnos sa najmanje dva nova lica u odnosu na broj zaposlenih koji je poslodavac imao na dan 31. oktobar 2015. godine.

Podsticaj prilikom zapošljavanja predviđen je i za novoosnovane poslodavce ukoliko su započeli sa obavljanjem delatnosti posle 31. oktobra 2015. godine.

Poslodavci mogu ostvariti povraćaj uplaćenih poreza i doprinosa u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Dakle, od 1. januara 2016 godine, podsticaji za zapošljavanje novih lica za mikro i mala pravna lica i preduzetnike iznose 75% plaćenih poreza i doprinosa pod uslovom da su zasnovali radni odnos sa najmanje dva nova lica, dok u odnosu na srednja i velika pravna lica i dalje važi gore prikazani režim povlastica.

 
Jelena Aleksić, stariji advokat
JPM Janković Popović Mitić

Pročitajte i ovo...