Home VestiEkonomija Putovanja avionom: Postoji i niža klasa od „ekonomske“

Putovanja avionom: Postoji i niža klasa od „ekonomske“

by bifadmin

Američke avio kompanije razmatraju uvođenje nove klase, samo ovaj put ona nije namenjena bogatim i još bogatijim putnicima već upravo suprotno – onima koji nisu dovoljno platežni. Pošto je ekonomska klasa najjeftinija, one razmatraju uvođenje “osnovne ekonomske” klase (“basic economy”), koja bi bukvalno nudila samo elementarne usluge.

Prva kompanija koja je uvela ovu klasu je Delta, još 2014. godine. Putnici koji koriste ovaj vid letenja moraju da se odreknu mogućnosti da rezervišu određeno sedište kada bukiraju let pa im se često dešava da iako putuju sa porodicom sede “razbacani” po avionu, a ne mogu ni da otkažu svoje rezervacije osim do 24 sata posle njihove kupovine.

Avio kompanijama odgovara postojanje ove klase jer one na taj način popunjavaju prazna sedišta koja niko nije želeo. Ti putnici ne dobijaju udobna sedišta, kao ni mnoge druge pogodnosti, pa neki sumnjaju da je cilj svega ovoga pokušaj da se jeftine avionske karte učine toliko neprijatnim iskustvom da se što manje ljudi odlučuje za njih.

Mediji nisu baš naklonjeni ovoj ideji. Tajm smatra da je “to mnogo gora opcija od putovanja low-cost kompanijama”, Forbs je upozorio svoje čitaoce da ovo može biti ponižavajuće iskustvo, itd.

Pročitajte i ovo...