Home VestiEkonomija B&F Reč nedelje: FAP

B&F Reč nedelje: FAP

by bifadmin

Iako je prošla nedelja bila relativno mirna kada je u pitanju situacija u Pribojskoj fabrici FAP (Fabrika automobila Priboj), ove nedelje su se zbivanja u i oko nje opet ubrzala, a „zamrznuti“ štrajk radnika u ovoj fabrici odmrznut jer Vlada nije imenovala novog direktora u prethodno navedenom roku, 10. marta.

Prvobitno, štrajk radnika je započeo krajem februara, pa je zamrznut 3. marta kada je Vlada isplatila zaposlenima dve od zaostalih devet zarada.

FAP

FAP zapošljava oko 650 radnika i jedno je deset preostalih preduzeća u restrukturiranju čija zaštita od poverioca ističe 31. maja, a ako do tada ne bude pronađeno rešenje, preduzeće mora da ide u stečaj.

S druge strane, Vučić je tokom obilaska Obrenovca novinarima rekao da je „štrajk malog broja radnika FAP-a besmislen i da će Vlada danas ili sutra imenovati novog direktora“.

FAP 2

Predsednik štrajkačkog odbora Miroslav Mršević potvrdio je juče da je za novog direktora Nadzorni odbor fabrike imenovao Ranka Vukovića, bivšeg direktora Industrije motora Rakovica (IMT). Ali, do ove odluke je došlo tek pošto je prethodnog dana štrajk nastavljen, a Mršević izjavio za medije da je „Nadzorni odbor podneo ostavku i da se sve svodi na igru živaca„.

Podsetimo, radnici FAP-a su štrajkovali i glađu, tražili od premijera Vučića da se pojavi u Priboju i založi da svi zaposleni zadrže svoja radna mesta po restrukturiranju ili stečaju. „Radnik FAP-a u uslovima kada mesecima čeka da primi minimalac može sebi i svojoj porodici bukvalno da priušti samo suv hleb – i ništa više. U kreditima smo i dugovima do guše„, izjavio je radnik pogona montaže Radoš Miljević za „Blic“.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...