Home VestiEkonomija Direktori u Srbiji optimističniji nego svetski – Manje od trećine očekuje da će otpuštati radnike

Direktori u Srbiji optimističniji nego svetski – Manje od trećine očekuje da će otpuštati radnike

by bifadmin

Poslovni lideri u Srbiji su optimističniji od kolega u svetu i 86% njih veruje da će ostvariti rast u narednih godinu dana, pokazuje anketa „PricewaterhouseCoopers“ (PwC) koja je predstavljena na Kopaonik biznis forumu.

Vladislav Cvetković iz PwC-a je rekao da je kod naših direktora prisutan malo veći optimizam nego u svetu. Istraživanje pokazuje da 31% generalnih direktora u Srbiji misli da će u narednih 12 meseci doći do pojačanog privrednog rasta u svetu i 95% njih očekuje rast prihoda kompanije u naredne tri godine.

Za generalne direktore u Srbiji tri najveće opasnosti po poslovanje su socijalna nestabilnost – 86%, geopolitička kriza – 81% i preopterećenost propisima – 79%.

Anketa je sprovedena u periodu od septembra do decembra 2015. i obuhvatila 1.409 generalnih direktora iz 83 zemlje, uključujući i 42 direktora iz Srbije.

Reč je o uspešnim firmama sa velikim prihodima koje su uglavnom privatne i bave se finansijskim uslugama, informacionim tehnologijama, potrošačkom industrijom i uslugama. Razgovori su obavljeni sa direktorima vodećih kompanija u Srbiji koje su ostvarile više od 7 mlrd USD prihoda.

Takođe, 40% direktora u Srbiji očekuje da će povećati broj zaposlenih, 29% da će taj broj ostati isti i 31% njih da će smanjiti broj radniika.

Izvor: Tanjug, PwC

Pročitajte i ovo...