Home VestiEkonomija Dženet Jelen: Nastavljamo ali uz oprez

Dženet Jelen: Nastavljamo ali uz oprez

by bifadmin

Dženet Jelen, predsednica američke Uprave federalnih rezervi (Fed), juče je investitorima poručila na šta treba da obrate pažnju iščekujući buduće povećanje kamatnih stopa. U njihovom fokusu treba da budu strana finansijska tržišta, činjenica da dolar ne sme više rasti jer bi to negativno uticalo na inflaciju i izvoz SAD, potreba da se stabilizuju cene sirovina kao temelj za rast drugih ekonomija, posebno onih u razvoju ali i pitanje održivosti rasta inflacije u Americi.

Da podsetimo, ovog meseca Fed nije podigao referentnu kamatnu stopu koja se kreće između 0,25% i 0,5%. Međutim rukovodstvo američke centralne banke najavilo je da bi do toga moglo doći tokom godine, na primer krajem aprila.

Zato što niko sa sigurnošću ne može predvideti razvoj globalne ekonomije Jelen smatra da američka monetarna politika treba da se “nastavi uz dozu opreza”. Ona pak dodaje da su rast zaposlenosti i potrošnje dobri signali za američku ekoonmiju ali i da postoje rizici po nju u vidu usporavanja kineskog rasta i niske cene nafte.

Inače, ovaj obuzdani optimizam guvernerke američke centralne banke podstakao je rast indeksa berzi u Kini i Hong Kongu.

Pročitajte i ovo...