/ Vesti / Nedovoljan privredni rast, veliki deficit i visoka nezaposlenost
BiF Analize Čitajte B&F online

Nedovoljan privredni rast, veliki deficit i visoka nezaposlenost

Najveći strukturni problemi ekonomije Srbije su nedovoljan privredni rast, preveliki fiskalni deficit uz brzo rastući javni dug i visoka nezaposlenost, objavio je danas Fiskalni savet.
Redakcija BIF on 07/03/2016 - 15:17 in Vesti, Ekonomija, Slajder

This post has already been read 935 times!

 

U 2015. zabeležena su odredjena poboljšanja ovih pokazatelja, navodi Fiskalni savet , ali i ocenjuje da postoji rizik da se pozitivni trendovi zakoče nakon 2015. godine, odnosno da fiskalni deficit u srednjem roku ostane na nivou od preko 3,5 odsto BDP-a, privredni rast da ostane niži od dva odsto, a nezaposlenost da stagnira ili da se povećava.

“Vlada zato u 2016. ima veliku odgovornost, u fiskalnom domenu, da ne dozvoli preuranjeno popuštanje restriktivnosti i odustane od teških i nepopularnih mera, a da za povećanje privrednog rasta i, posledično, zaposlenosti, uloži veće napore na unapredjenju investicionog ambijenta”, navodi se u izveštaju tog saveta “Ekonomski oporavak, zaposlenost i fiskalna konsolidacija: Pouke iz 2015. godine i izgledi za 2016. i 2017. godinu”.

Savet dodaje da bi se uspostavio visok i održiv privredni rast ključno je da se prvo uspostavi i održi trend snažnog povećanja investicija. Kako je objašnjeno, povećanje investicija je nužno jer je učešće investicija u BDP-u Srbije u čitavom postkriznom periodu bilo strukturno veoma nisko i nedovoljno za uspostavljanje visokih stopa rasta privrede i zato što trenutno jedino investicije od svih komponenti BDP-a mogu relativno brzo i održivo da se povećavaju u narednih nekoliko godina i pokreću rast ukupnog BDP-a bez urušavanja spoljne ravnoteže zemlje ili opasnog povećanja javnog duga.

“Relativno visok privredni rast od preko četiri odsto, Srbija neće moći da postigne na održiv način u naredne dve do tri godine, jer je za to neophodna znatna promena strukture domaće ekonomije, tokom koje stope privrednog rasta neće moći da budu visoke”, navodi Fiskalni savet.

Navodi se da je jedini ispravan put za uspostavljanje visokih i održivih stopa rasta privrede Srbiji povećanje investicija, pa neto izvoza, zatim zaposlenosti i privatne potrošnje, da bi tek na kraju državna potrošnja mogla da ima osetniji rast.

Fiskalni savet ocenjuje i da još nije otklonjena opasnost od pojave novih budžetskih trškova za javna i državna preduzeća, a to je bio osnovni razlog za neuspeh svih dosadašnjih pokušaja ozdravljenja domaćih javnih finansija.

Veliki izazov, kako je zaključeno, predstavljaće i dosledan završetak procesa privatizacije u predviđenom roku, do polovine 2016. godine.

Izvor: Beta

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close