Home Posle 5 Otvoren 13. Beogradski festival igre

Otvoren 13. Beogradski festival igre

by bifadmin

Trinaesti Beogradski festival igre, pod sloganom „Sreća se igra“, otvoren je u Sava Centru nastupom kultnog Holandskog plesnog teatra, koji je domaćoj publici predstavio tri komada, „Pucaj na mesec“, „Vrata koja nedostaju“ i „Stop-Motion“.

Ovogodišnje izdanje festivala, govorom koji je prethodio predstavi, otvorio je čuveni francuski koreograf, Anželin Preljokaž, koji je pozvao publiku da uživa u više od 30 koreografskih postavki 15 kompanija iz 13 zemalja širom sveta.

Stazama umetničke igre u Srbiju stiže još zvučnih imena – Dimitris Papajoanu, poznat kao tvorac koreografija sa ceremonije otvaranja Olimpijskih igra u Atini i Londonu, kao i koreografi i direktori njujorške trupe „Complexions“, Dvajt Roden, koji je u toku svoje karijere stvarao koreografije čak i za kompaniju „Cirque du Soleil“, i njegov kolega Dezmond Ričardson, koga šira javnost pamti po nastupima sa velikim zvezdama poput Madone i Majkla Džeksona, kao i filmovima „Čikago“ i „Poslednja igra“.

Beogradski festival igre ove godine donosi i dve međunarodne premijere, kao i mnogobrojne paralelne programe namenjene lokalnoj plesnoj zajednici.

„Beogradski festival igre ima tu privilegiju da domaćoj publici ponudi raznovrsan umetnički izraz, od baletske estetike do fizickog teatra, a ove godine smo naročito ponosni jer smo uspeli da dovedemo i renomirane produkcije na koje čekamo i po nekoliko godina“, izjavila je Aja Jung, osnivač i direktor Beogradskog festivala igre.

„Broj trinaest nas nije uplašio, naprotiv, motivisao nas je da napravimo još bolju ediciju, i postavimo i na našoj kulturnoj sceni nove umetničke domete. Komunikacija, i igra kao njena forma, predstavljaju zajednički temelj na kome počiva saradnja Vipa i Beogradskog festivala igre“, ističe Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip mobile.

Kao dugogodišnji pokrovitelj festivala, Vip već devet godina daje veliki doprinos razvoju umetničke igre u Srbiji, kao i u regionu, kroz projekte kao što su nagrada „Vip poziva“, novinarska nagrada „Vip iskorak“, projekat za najmlađe „Vip talenti“ i podrška Nacionalnoj fondaciji za igru. Ovogodišnjeg laureata nagrade „Vip poziva“, Zorana Markovića, balet-majstora, pedagoga i koreografa kompanije „Tranz Luzerna“ iz Švajcarske, publika će biti u prilici da pozdravi gromoglasnim aplauzom na završnici ovog kulturnog događaja u Operi Madlenianum, 10. aprila.

Pročitajte i ovo...