Home VestiEkonomija Privrednici ocenjuju konkurentnost Srbije

Privrednici ocenjuju konkurentnost Srbije

by bifadmin

Srpska asocijacija menadžera će i ove godine podržati istraživanje Svetskog ekonomskog Foruma (WEF) koje se sprovodi na globalnom nivou i koje rangira preko 140 zemalja sveta po njihovoj konkurentnosti (GCI).

Istraživanje među privrednicima u Srbiji sprovodi Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN), a ispituje se 12 indikatora konkurentnosti zemlje – institucije, infrastruktura, makroekonomsko okruženje, efikasnost tržišta rada, inovacije itd. Kumulativna vrednost svih indikatora, uz podatke dobijene od međunardonih organizaciija, rangiraće zemlju na svetskoj listi. Na kom mestu se naša zemlja nalazi u odnosu na druge znaćemo u septembru ove godine kada će biti objavljeni rezultati na globalnom nivou.

Fondacija za razvoj ekonomske nauke je od 2011. godine lokalni partner WEF-a za izradu GCI izveštaja za Srbiju. Indeks globalne konkurentnosti smatra se jednim od najvažnijih indikatora prilikom rangiranja zemalja kod kreditora i potencijalnih investitora. Prošle godine Srbija je u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma za 2015. godinu, zauzela 94. mesto na listi.

„Veoma nam je važno da posebno privredna javnost razume značaj ovog istraživanja za Srbiju i to koliko je bitno da oni koji učestvuju u istraživanju daju što objektivnije odgovore na postavljena pitanja. Za ispravno, objektivno pozicioniranje Srbije među svim ostalim zemljama u svetu, izuzetno je važno da odgovori ispitanika budu u skladu sa realnom situacijom u Srbiji. Cilj je da ne budu previše ni optimistični, a pogotovu ne pesimistični jer ovaj indeks numerički oslikava gde se Srbija nalazi u pogledu konkurentnosti u odnosu na sve druge zemlje sveta“, istakla je Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera.

SAM i FREN će u narednom periodu nastojati da približe metodologiju istraživanja opštoj javnosti, kao i značaj davanja objektivnih odgovora tokom istraživanja.

Pročitajte i ovo...