Home VestiIT i nauka Google osniva poslovni inkubator kako bi u njemu zadržao zaposlene sa dobrim idejama

Google osniva poslovni inkubator kako bi u njemu zadržao zaposlene sa dobrim idejama

by bifadmin

Kako bi zadržala preduzetne kadrove kompanija Google je odlučila da zaposlenima koji žele da osnuju svoje kompanije i testiraju sopstvene ideje, to učine u njoj – u „unutrašnjem poslovnom inkubatoru“. Naime, inkubatoru „Area 120“ koji drži Google, njegovi zaposleni će moći da prijave svoje ideje i dostave biznis planove i, pošto ih nadležni odobre, da rade na njihovom razvoju nekoliko meseci. Posle uspostavljanja start-apova oni mogu da pozovu Google da bude glavni investitor u njihove kompanije.

Bivši uposlenici ove kompanije već su osnovali mnogo preduzeća i imali dosta komercijalnog uspeha, kao što je to bio slučaj sa tviterom ili Instagramom.

No, analitičari kažu da je pred Google-om veliki izazov: istorijski gledano, inkubatori nisu imali sjajne rezultate pri velikim kompanijama, koje često imaju ogromnu birokratiju i komplikovanu organizacionu šemu. Međutim, s obzirom na specifičan način rada u kompaniji, ova ideja bi se mogla primiti. Zapravo, mogla bi se samo nadograditi na radnu politiku Googlea koja podrazumeva da 20% svog radnog vremena zaposleni u ovoj kompaniji mogu provesti u radu na sopstvenim projektima.

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...