Home VestiEkonomija Papiri iz Paname: Ključni brojevi

Papiri iz Paname: Ključni brojevi

by bifadmin

Vest dana kaže da je iz poreskog raja države Paname, iz advokatske kancelarije Mosak Fonseka (Mossack Fonseca), iscurelo čak 2,6 terabajta podataka koji kompromituju neke od najvećih firmi i bogate pojedince iz najrazvijenijih zemalja.

Čak 11 miliona dokumenata „iscurelo“ je iz jedne od, do danas, najtajnovitijih advokatskih kancelarija na svetu. Ti „papiri“ veoma jasno dokazuju kako je kancelarija Mosak Fonseka, koja za 40 godina postojanja nijednom nije optužena za kriminalne radnje, pomagala svojim klijentima da peru novac, izbegavaju poreze i novčane kazne.

Identitet „zviždača“ koji je poslao sva ova dokumenta prvom primaocu, nemačkom Zidojče Cajtungu (Suddeutsche Zeitung), još uvek nije otkriven. Zidojče Cajtung je prosledio dokumenta Međunarodnom konzorcijumu istražiteljskih novinara, koji okuplja 107 redakcija iz čitavog sveta, među kojima i BBC i Gardijan, koji su vest rano jutros preneli širom planete.

Ono što je za sada otkriveno: dokumenta direktno inkriminišu 72 bivših državnika, među kojima npr. i bivšeg islandskog premijera. Takođe, što je i podvučeno kao glavna vest u zapadnim medijima, razotkriven je i krug „perača novca“ za kojeg se veruje da je operisao sa više od milijardu dolara i da je blizak aktuelnom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Evo nekih podataka koji su do sada objavljeni:

Broj ofšor kompanija koje su obavljale svoje poslove preko Mosak Fonseke je bio najveći 2009. godine i iznosio je skoro 82.000, dok se sad kreće oko 65.000. Njihov broj fluktuira jer je vek trajanja ofšor kompanija obično kratkog roka.

Najveći broj vlasnika registrovanih ofšor kompanija dolaze iz Hong Konga (preko 35.000), Švajcarske (32.000) i Velike Britanije (31.000), mada ih je zabeleženo iz preko 100 država iz čitavog sveta.

Među prvih deset banaka po broju osnovanih ofšor kompanija za svoje klijente, na prvom mestu je Eksperta Korporejt (Experta Corporate), sa preko 1.600 kompanija, na drugom je Bank Safra Sarasin (Banque J. Safra Sarasin) iz Luksemburga (950), a na trećem je Kredi Suis, sa Kanalskih ostrva (Credit Suiss Channel Islands Limited) sa oko 900 kompanija.

Pročitajte i ovo...