Home VestiEkonomija Šta OPEK-ov ćorsokak iz Dohe znači za tržište nafte?

Šta OPEK-ov ćorsokak iz Dohe znači za tržište nafte?

by bifadmin

Po treći put zaredom, OPEK je u osnovi pokazao svetu da nije u stanju da dođe do bilo kakvog sporazuma u ovoj fazi, ističe u svojoj analizi direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Sakso Banci Ole Hansen i dodaje da razvodnjeni sporazum razmatran u Dohi tokom vikenda na kraju je odbijen posebno od strane Saudijske Arabije koja je želela da uključi Iran. Tako da sada na tržištu imamo rasulo.

Kako navodi stručnjak Sakso banke od jutros je tržište palo za 5%. Neko bi stvarno mogao da pomisli da je trebalo da padne i više, ali kako on ističe, glavni razlog za činjenicu je to što smo zapravo videli neke znake podrške i da pravi fokus u proteklih nekoliko meseci i nije toliko bio OPEK, jer su održavali što je moguće veću proizvodnju. Ali to nije uticalo na niske cene koje smo imali priliku da vidimo kod drugih proizvođača koji imaju velike troškove, posebno u Severnoj Americi, gde SAD trenutno usporava proizvodnju. Po Hansenovom mišljenju, slabija cena će od sada očigledno ubrzati smanjenje proizvodnje u SAD, jer će dodatno udaljiti proizvođače od nivoa u kome je uloženo jednako zarađenom i imaće negativan uticaj na proizvodnju koja pruža podršku.

Rizik po blisku budućnosti leži očigledno u činjenici da je Saudijska Arabija počela sastanak naglasivši da bi ona mogla da poveća proizvodnju za milion barela u kratkom roku, ako bude potrebe za tim, tako da postoji bojazan da bi mogao da izbije još jedan rat oko snabdevanja unutar OPEK-a, kaže Hansen.

Ako se to dogodi, onda bi očigledno nafta mogla lako ponovo da dostigne nivo od 30 dolara, od kog smo snažno odskočili ranije tokom godine. Ali ako se to ne bude desilo, mislim da će tržište onda biti u defanzivi tokom prvih nekoliko dana. Hansen kaže da je poznato da postoji veliki broj zabeleženih dugih pozicija na tržištu, posebno na tip nafte brent, ali i dugih pozicija na WTI naftu. Ovo bi u tom slučaju trebalo prilagoditi. Nivo cene za WTI na koji on pazi je 37,50 dolara. Odatle postoji linija trenda koja dolazi iz nedavnih padova. Ako se ne prekine taj trend onda ćemo se suočiti sa nivoom od 35 dolara.

Kada je reč o nafti tipa brent, kako ističe Hansen došlo je do tražnje tokom noći na 40 dolara, što predstavlja psihološki nivo. Ako se padne ispod toga, suočićemo se sa linijom trenda podrške na 39 dolara. Ako to ne uspe, onda ćemo opet ići na dole, potencijalno oko 36,5 dolara. Sveukupan zaključak je da je tržište ponovo pod pritiskom, ali nije u pitanju velika promena na tržištu, jer je rebalans u toku i to se, pre svega, dešava negde drugde. I sve dok se to bude dešavalo, investitori će na duže staze niže cene posmatrati kao priliku za kupovinu, zaključuje Hansen.

Pročitajte i ovo...