Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Mlečna industrija

B&F reč nedelje: Mlečna industrija

by bifadmin

Pre manje od godinu dana uvedene su zaštitne mere na uvoz mleka iz Evropske unije, sa ciljem protekcije domaćih proizvođača. Mediji najavljuju da bi pomenuti prelevmani međutim mogli biti ukinuti u julu ove godine, što će verovatno mnoge domaće proizvođače mleka spustiti ispod granice rentabilnosti.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, na ovaj potez Srbija će biti primorana jer je i Evropa u problemu sa mlekom, kojim je preplavljeno njeno tržište zbog toga što ga ne izvozi na veliko rusko tržište.

 

Mlecna industrija

 

Ukidanje prelevmana naneće najviše štete oko 300.000 malih proizvođača mleka, smatra stručnjak za poljoprivredu Branislav Gulan. „Mala je naša proizvodnja, u svetu krave daju 7-8 hiljada litara mleka, naše daju do 3.000 litara. Prema tome, naše su premije nedovoljne, a tržište je preusko, sad je mnogo krokodila, a mali je plen. Otkad EU ne može da izvozi mleko u Rusiju, oni će svi da krenu ovde koliko god mogu“, kaže Gulan.

Osim nekonkurentnosti, još jedan problem naše mlečne industrije je činjenica da se dodatne takse ne odnose na uvoz mleka u prahu, kondenzovano mleko i džambo pakete maslaca. To se, inače, u našoj zemlji najviše i uvozi. Nekontrolisan uvoz mleka i mlečnih proizvoda ugrožava proizvodnju, jer zalihe ubrzano rastu u domaćim mlekarama, tvrde srpski proizvođači.

“Evropsko tržište mleka je u jednoj potpuno poremećenoj situaciji, sa ogromnim viškovima i najnižim cenama koje se pamte. Posledice koje u takvoj, nenormalnoj i neprirodnoj situaciji, može da izazove skidanje zaštitnih mera, jednake su posledicama rušenja brane pred poplavom. Evropski viškovi mleka bi bukvalno poplavili Srbiju i napravili nemerljivu štetu našim farmerima”, smatra i generalni direktor „Imleka“ Ilija Šetka.

 

Mlecna industrija 2

 

Već se “oseća u vazduhu” da se nešto dešava. Naime, ubski stočari tvrde da već četiri dana 750 litara mleka dnevno prosipaju u kanale pored svojih gazdinstava, ljuti zbog obrazloženja mlekara “Meggle” i “Kuč” da je njihovo mleko lošeg kvaliteta. Ove mlekare su tvrdeći da njihovo mleko nije dovoljno kvalitetno prestale da otkupljuju isto, ali stočari su čuli da je pravi razlog za to nabavka velikih količina jeftinog mleka iz uvoza.

Slična stvar desila se i u Šumadiji, posle više godina uspešne saradnje mlekara sa našim stočarima. Mnogi nagađaju o čemu se tu zaista radi, ali zvaničnih potvrda ili demantija još uvek nema. Samo se još retki mediji bave ovom temom. Jedan od njih je i Uroš Davidović, autor poljoprivredne emisije “Bolja zemlja”, koji je prošle nedelje preneo informaciju da je uvozno mleko iz EU, u neograničenim količinama, nuđeno po ceni od 22-23 evrocenta za litar, što je daleko niže nego što naši stočari mogu da ponude.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

 

Pročitajte i ovo...