Home VestiEkonomija Cipras: Grčka spremna da okrene novi list posle godina krize

Cipras: Grčka spremna da okrene novi list posle godina krize

by bifadmin

Dogovor koji je postignut sa evrozonom o nastavku finansijske pomoći Grčkoj omogućiće zemlji da okrene drugi list posle šest godina krize, ocenio je danas u Atini grčki premijer Aleksis Cipras.

„Prvi put imamo dobre vesti“, rekao je Cipras na sednici vlade posle sastanka u ponedeljak u Briselu.Ministri finansija evrozone juče su u Briselu pokrenuli raspravu o načinu za olakšavanje dužničkog tereta Grčkoj i izrazili nadu da će o tome biti postignut dogovor do kraja meseca kako bi Grčka dobila nastavak obećane finansijske pomoći.

Ministri su to pitanje pokrenuli prvi put od odobravanja trećeg paketa pomoći Grčkoj 2015. godine.

„Odluka u Briselu otvara put ka dobijanju naredne tranše pomoći“, rekao je Cipras i dodao da Grčka očekuje pomoć od 5,4 milijardi evra.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je juče u Briselu da je neophodna preliminarna procena o održivosti duga Grčke koji iznosi skoro 180 odsto njenog bruto-društvenog proizvoda (BDP), što je rekordno za neku zemlju članicu Evropske unije (EU).

Medjunarodni monetarni fond (MMF), kao jedan od kreditora, načelno podržava mere za olakšavanje duga.

Grčka je posle napetih pregovora s kreditorima, tokom kojih je bila na ivici finansijskog kraha i izlaska iz evrozone, u julu 2015. dobila treći paket kreditne pomoći, ali uz uslov da sprovede dodatne mere štednje, privrednu reformu i privatizaciju javnog sektora.

Grčki parlament je u nedelju uveče izglasao zakone o reformi penzionog sistema i o višim ovogodišnjim porezima. To su zahtevali poverioci EU i MMF, koji su prošle godine odlučili da Grčkoj pomognu sa 86 milijardi evra u naredne tri godine da bi mogla da vraća dugove.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...