Home VestiEkonomija Hoće li cena nafte nastaviti da raste?

Hoće li cena nafte nastaviti da raste?

by bifadmin

Od sredine januara kada je nakratko pala ispod 30$ po barelu, cena nafte neprestano raste. Do sada je porasla za čak 66%.

Rast cene je bio očekivan, a razloga je bilo nekoliko. Najvažniji je neisplativost proizvodnje po ceni čak 70% nižoj nego što je bila pre nekoliko godina.

Investicije na novim nalazištima nafte su počele da se otkazuju, a postojeće bušotine da se zatvaraju, što je pre ili kasnije moralo dovesti do nestašice nafte i rasta cene. Drugi razlog je povećana potražnja za naftnim derivatima. Kina je javno objavila da će iskoristiti situaciju i maksimalno popuniti kapacitete strateških rezervi nafte.Treći razlog su bili špekulanti na finansijskim tržištima. Trenutno špekulanti masovno kupuju naftu da bi zatvorili prodajne pozicije i time joj dižu cenu.

Događaj koji bi idućih dana mogao uticati na kretanje cene je smena dugogodišnjeg Saudijskog ministra energetike Alija al-Naimija, koji je navedenu funkciju obavljao od 1995. godine. Al-Naimi je dugo vremena glasio za najbitniju osobu globalne naftne industrije i navodno je pre dve godine upravno on uzrokovao početak pada cene nafte, jer je hteo uništiti proizvodnju u drugim zemljama i povećati tržišni udeo Saudijske Arabije.

Plan za povećanje tržišnog udela za sada ne funkcioniše, jer proizvodnja u drugim zemljama nije pala ni približno koliko se očekivalo, a Saudijska Arabija je izgubila preko 100 milijardi dolara prihoda od prodaje nafte, što je morala nadoknaditi iz deviznih rezervi. U pojedinim medijima se upravo to spominje kao razlog smjene Al-Naimija.

Novi ministar, Khaled al-Faleh, godinama je bio na čelu Aramco-a, saudijske državne naftne kompanije, pa je takođe poznat u naftnoj industriji. Iako za sada nije dao nikakvu izjavu iz koje bi se moglo zaključiti da će promeniti politiku prethodnika, finansijska tržišta već su reagovala.

Odmah nakon otvaranja tržišta u noći sa nedelje na ponedjeljak, naftom se trgovalo po 2% višoj ceni nego u petak, iz čega se može zaključiti da investitori očekuju da bi Saudijska Arabija mogla popustiti, tj. pristati na smanjenje proizvodnje uz niže uslove negošto su bili zahtevani do sada.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da bi cena nafte u idućim mesecima mogla nastaviti da raste. Teško da će se cena ubrzo vratiti na nivo od 100$ po barelu, ali rast od nekoliko desetina odsto sa sadašnjeg nivoa neće biti iznenađujuć.

Pročitajte i ovo...