Home VestiEkonomija Kršenje pravila od strane kompanija – posledice individualne

Kršenje pravila od strane kompanija – posledice individualne

by bifadmin

Srbija je rangirana kao 23. mestu od 62 države obuhvaćene istraživanjem o rasprostranjenosti mita i korupcije kompanije EY, dok je Finska percipirana kao zemlja bez korupcije. 74% ispitanika iz Srbije veruje da će krivično gonjenje rukovodioca pomoći da se stane na kraj prevarama u budućnosti.

Revizorsko-konsultantska kompanija EY (Ernst & Young) sprovela je istraživanje o rasprostranjenosti prevara, mita i korupcija „Kršenje pravila od strane kompanija – individualne posledice”, (EY Fraud Survey: Corporate misconduct – individual consequences) koje je ukazalo na to da postoji potreba za većom transparentnosti u vreme izraženih geopolitičkih tenzija i nestabilnosti na finansijskim tržištima. Povećane pretnje od sajber kriminala, finansiranja terorizma i mogućnosti zloupotrebe offshore jurisdikcija, stvorile su dodatni pritisak na vlade država da deluju po pitanju prevarnih radnji, mita i korupcije, a na kompanije da iste identifikuju i saniraju.

Sprovedeno istraživanje obuhvatilo je gotovo 3.000 ispitanika iz 62 zemlje, a Republika Srbija je već četvrtu godinu uključena u istraživanje u kojem je ovaj put učestvovalo 50 ispitanika iz različitih oblasti poslovanja.

Po rezultatima istraživanja o rasprostranjenosti mita i korupcije koje je sprovela kompanija EY Republika Srbija nalazi se na 23. mestu od 62 zemlje koje su učestvovale u istraživanju (pitanje da li ispitanici vide da su prevare, mito i korupcija široko rasprostranjeni u poslovanju u njihovoj zemlji).

Na globalnom nivou, 39 odsto od svih ispitanika smatra da su mito i korupcija široko rasprostranjeni u poslovanju kada su njihove zemlje u pitanju, što je neznatna promena u odnosu na rezultate istraživanja iz 2014. godine (38 odsto) i 2012. godine (38 odsto). Ove godine na pitanje da li su se lično zabrinuli po pitanju mita i korupcije na sopstvenom radnom mestu, 32 odsto ispitanika na globalnom nivou odgovorilo je potvrdno.

Podstiče se sve veća transparentnost

Potreba za većom transparentnošću posledica je izražene geopolitičke napetosti i povećane nestabilnosti na svetskim finansijskim tržištima. Pretnje poput zloupotreba offshore jurisdikcija, ali i sajber kriminala i finansiranja terorizma, su sve prisutnije u savremenom poslovnom svetu.
Rezultati istraživanja naglašavaju značaj povećanja transparentnosti prilikom utvrđivanja stvarnog vlasništva kompanija. U proseku čak 91 odsto ispitanika prepoznaje važnost utvrđivanja stvarnog vlasništva kompanija s kojima posluju (u Srbiji samo 82 odsto).

Koordiniran rad regulatora u cilju iskorenjivanja korupcije

Povećan nivo saradnje na globalnom nivou između institucija za sprovođenje zakona otežali su pojedincima izbegavanje krivičnog gonjenja. Čak 83 odsto od svih ispitanika slaže se bi sudski postupci protiv pojedinaca pomogli da se snize rizici od prevara, mita i korupcije. Sa jedne strane, čak 74 odsto ispitanika iz Republike Srbije slaže da će krivično gonjenje rukovodioca koji su vršili pronevere uticati na to da se stane na kraj prevarama, ali samo 10 odsto ispitanika smatra da je zakonodavstvo spremno da donese presude. To ide u korist statistici koja kaže da polovina ispitanika iz Republike Srbije veruje da je zakonodavstvo spremno da pripremi optužnice, ali ne i da donese presudu.

Uzbunjivači – glavni pokretači promena

Uzbunjivači su i dalje ključni za identifikaciju potencijalnih neregularnosti. Prema rezultatima istraživanja, 55 odsto kompanija ima uspostavljen sistem za prijavu potencijalnih neregularnosti u poslovanju. U nekim zemljama (uključujući SAD) uzbunjivačima se nude značajne novčane nagrade za saradnju. Po rezultatima istraživanja, odanost prema kolegama (22 odsto ispitanika iz Republike Srbije) i lojalnost prema kompaniji (26 odsto ispitanika iz Republike Srbije) razlozi su zbog kojih bi ispitanici odustali od prijave potencijalnih neregularnosti, što je nešto više od globalnog proseka.

Sajber kriminal, ozbiljna ali potcenjena pretnja u Srbiji

Rezultati istraživanja su pokazali da, iako je sajber kriminal prepoznat kao velika pretnja na globalnom nivou, samo 32 odsto ispitanika iz Republike Srbije slaže se sa ovim stavom. Navedeni procenat je značajno niži od globalnog proseka gde gotovo polovina finansijskih direktora vidi sajber kriminal kao ozbiljnu pretnju njihovom poslovanju.

Filip Bojović, šef odeljenja za istraživanje prevara i rešavanje sporova (Fraud Investigation & Dispute Services – FIDS) u Republici Srbiji kaže: „Rezultati ukazuju na to da su neki od zaposlenih, rukovođeni različitim motivima, spremni da zloupotrebe ili omoguće pristup poverljivim podacima svoje kompanije. Suočavanje sa sajber i insajderskim pretnjama bi iz tog razloga trebalo da bude prioritet za rukovodstvo kompanija.”

Pročitajte i ovo...