Home VestiEkonomija Skok cena nafte se desio prerano

Skok cena nafte se desio prerano

by bifadmin

Veoma brzo cena sirove nafte dostići će 50 dolara po barelu, kaže direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Sakso Banci, Ole Hansen. U bliskoj budućnosti se takođe mogu očekivati i prekidi u snabdevanju. 

Porast cene sirove nafte se nastavlja i nema sumnje da je nastavak u prekidu snabdevanja širom sveta koji smo nedavno imali priliku da vidimo, u Kanadi i Nigeriji uklonio dovoljne količine nafte sa tržišta na dnevnoj osnovi i da smo sada svedoci da su tržišta nafte mnogo bliže rebalansu. A to je takođe bila reakcija tržišta – da se približavamo ceni od USD 50 za barel Brent i WTI nafte.

Proizvođači pojačavaju aktivnosti na zaštiti od rizika sa WTI naftom. Videli smo to po podacima tokom prošle nedelje. Sveukupno hedž fondovi su zapravo prodavali naftu tokom skoka cena, ne verujući da ćemo u ovoj fazi stvarno ići sa mnogo višim cenama, zato što je do ovoga došlo malo ranije nego što se očekivalo. Međutim, očigledno je da kada uklonite milione barela nafte iz ponude na tržištu na dnevnoj osnovi to menja raspoloženje na tržištu.

U bliskoj budućnosti ćemo se suočiti sa nivoom od USD 50/b. Takođe, svedoci ćemo biti da robne rezerve u SAD počinju da usporavaju sezonski – što se dešava u ovo doba godine, ali očigledno taj potez daje dodatnu podršku tržištu. U bliskoj budućnosti, očekujte USD 50/b za Brent i WTI naftu.

Ovaj nedavni talas novih cena bi na kraju mogao da utiče na potencijalni rizik jer bi proizvođači sa višim troškovima mogli da povećaju proizvodnju. I to je verovatno jedan od razloga zašto je Goldman Saks u korekciji juče pomenuo neke od ovih faktora i rekao da se skok cena verovatno desio prerano, što bi takođe moglo da dovede do veće proizvodnje, koja bi kasnije negde krajem 2016. i početkom 2017. godine proizvela povratak viška na tržištu.

Ali u bliskoj budućnosti možemo očekivati prekide u snabdevanju. Podrška tržištu će se nastaviti dokle god se ovi prekidi budu nastavili i dokle god bude postojala neizvesnost o tome koliko dugo će prekidi trajati.

Pročitajte i ovo...