/ Vesti / Šta se događa sa akcijama Facebook-a i Twitter-a?
BiF Analize Čitajte B&F online

Šta se događa sa akcijama Facebook-a i Twitter-a?

Nakon naglog pada početkom godine, cene akcija na razvijenim tržištima počele su naglo da rastu i u proseku se nalaze vrlo blizu nivoa na kojem su bile krajem prošle godine. Američki SP500 indeks od početka godine porastao je za 3,20% i nalazi se samo 1,50% ispod najvišeg nivoa u istoriji, kojeg je dosegao sredinom prošle godine.

This post has already been read 885 times!

Nakon naglog pada početkom godine, cene akcija na razvijenim tržištima počele su naglo da rastu i u proseku se nalaze vrlo blizu nivoa na kojem su bile krajem prošle godine. Američki SP500 indeks od početka godine porastao je za 3,20% i nalazi se samo 1,50% ispod najvišeg nivoa u istoriji, kojeg je dosegao sredinom prošle godine.

Uzrok rasta je ponovni interes za ulaganje u akcije posle smirivanja panike koja je početkom godine sa kineskog tržišta počela da se širi globalnim finansijskim tržištima, ali i očekivanje da će američka centralna banka ovog leta ponovo podići kamatne stope, što će biti još jedan znak da je ekonomska situacija u SAD vrlo dobra.

Cena mnogih američkih akcija rasla je mnogo više od SP500 indeksa. Od popularnih akcija treba izdvojiti akciju Facebook-a, čija cena je od početka godine porasla za 12,40%, a u poslednjih godinu dana čak 48,69%. Razlog ovako visokog rasta su odlični poslovni rezultati. Naime, u 2015. godini kompanija je ostvarila 3,68 milijardi USD neto profita, a ove godine očekuje se mnogo više. U prvom kvartalu ove godine profit je iznosio 1,51 milijardu USD, te ukoliko se ponovi u preostala tri kvartala, na godišnjem nivou iznosiće više od 6 milijardi USD.

Značajan porast cene od početka godine imale su i akcije ExxonMobila, najveće američke naftne kompanije, kojoj prihodi rastu na osnovu naglog rasta cene nafte u poslednjih nekoliko meseci. Cena akcije ExxonMobila porasla je 15,23% od početka godine.

S druge strane, postoje i akcije kojima cena pada usprkos dobrom stanju na tržištima kapitala. Najpopularnija među njima je akcija Twitter-a, koja je od početka godine izgubila 32,07%, a u poslednjih godinu dana čak 58,78% vrednosti.

Razlog značajnog pada cene akcije je loš poslovni rezultat. Za razliku od Facebook-a, Twitter ne ostvaruje profit koji bi opravdao visoku cenu akcije. U 2015. godini profit je iznosio 7 miliona USD, ali ako se uzme u obzir i rezultat iz prethodnih godina, od 2011. godine kompanija je napravila gubitak od dve milijarde USD. U bliskoj budućnosti Twitter će verovatno uspeti da posluje sa profitom i postepeno da ga povećava, ali pitanje je hoće li uspeti da zadovolji ogromne apetite investitora koji su očigledno izgubili strpljenje i sada masovno prodaju akcije.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će tokom godine cene američkih akcije u proseku porasti. Na osnovu dobrog stanja u američkoj ekonomiji i politike američke centralne banke, investitori će verovatno nastaviti da ulažu u pojedine akcije i indekse i na taj način im dizati vrednost. Samo je pitanje vremena kada će SP500 indeks ponovo dosegnuti rekordno visoku vrednost.

Najbolja strategija ulaganja i dalje će biti ulaganje u akcije kompanija koje već imaju značajne prihode i kojima cena akcije nije precenjena. Ulaganje u akcije tehnoloških kompanija, koje su u pravilu značajno precenjene i koje zavise o potencijalnim velikim prihodima u budućnosti, može biti vrlo profitabilno kao što pokazuje primer Facebook-a, ali i vrlo rizično, što pokazuje primer Twitter-a u poslednjih nekoliko godina.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close