Home VestiEkonomija Uskoro besplatni antibiotici za svu decu u Srbiji

Uskoro besplatni antibiotici za svu decu u Srbiji

by bifadmin

Antibiotici će za svu decu do 18 godina biti besplatni, jer je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) predložio da se ukine participacija koja se do sada plaćala i do 85% od ukupne cene leka, saznaje „Blic“.

Sada lekari propisuju deci starijeg uzrasta antibiotike u obliku tableta sa liste A1, za koje se trenutno plaća participacija u procentualnom iznosu, a da pritom roditeljima ne objasne da postoji mogućnost da dete dobije isti antibiotik u obliku sirupa za koji se ne plaća učešće.

Zbog toga je RFZO pokrenuo inicijativu da sva deca dobiju ove antibiotike u potpunosti na teret zdravstvenog osiguranja. Ova novina predložena je kroz Pravilnik o listi lekova, koji je usvojila Centralna komisija za lekove i očekuje se da sve usvoji i Vlada Srbije.

Na listi A, za koju se ne plaća participacija, trenutno se nalaze antibiotici iz različitih grupa, ali samo u obliku sirupa. U obliku tableta, na listi A nalaze se samo lekovi „amoksicilin“ i „cefaleksin“, dok se svi drugi antibiotici šireg spektra dejstva u tabletama i kapsulama nalaze na listi A1 sa procentualnom participacijom u rasponu od 20 do 85% od cene leka.

Ovom izmenom liste lekova predloženo je se da se deci do 18 godina omogući dostupnost svih antibiotika, pa će svi antibiotici, isključivo za lečenje dece, preći sa liste A1 na listu A.

Izvor: Blic

Pročitajte i ovo...