Home VestiEkonomija Uzrokuju li špekulanti neuobičajeno velika pomeranja na tržištu?

Uzrokuju li špekulanti neuobičajeno velika pomeranja na tržištu?

by bifadmin

Špekulanti po pravilu kupuju nekretnine, sirovine, finansijske instrumente kada je cena niska, a prodaju kada je cena visoka, čime dugoročno dovode do veće stabilnosti cena na tržištima nego što bi bio slučaj da ih nema, no ista ta špekulativna potražnja često uzrokuje kratkoročne pomake koje je teško predvideti.

Pomeranja na valutnom tržištu u poslednjih nekoliko dana najverovatnije su uzrokovani upravo špekulativnom ponudom i potražnjom. Naime, vrednost pojedinih valuta kretala se potpuno suprotno od očekivanja zasnovanih na ekonomskoj situaciji i politici centralnih banaka, čemu je teško naći drugo objašnjenje.

Jedan od argumenata za takvu tezu moguće je pronaći u nedeljnim izveštajima američke agencije za nadzor tržišta fjučersa i opcija, koja redovno objavljuje ukupan broj kupovnih i prodajnih pozicija učesnika na navedenim tržištima.

U najnovijem izveštaju može se videti da su u poslednjih desetak dana veliki špekulanti masovno zatvarali prodajne pozicije na evru, čime su stvorili dodatnu potražnju za ovom valutom i podigli joj vrednost u odnosu na dolar vrlo blizu najvišem nivou u poslednjih devet meseci.

Kada je u pitanju švajcarski franak, špekulanti imaju relativno malo sklopljenjih ugovora, pa su u poslednjih desetak dana otvorili podjednak broj kupovnih i prodajnih ugovora, na osnovu čega se može zaključiti da u bliskoj budućnosti ne očekuju značajniji pomak kursa ove valute.

U izveštaju se vidi da trenutno čak 76% velikih špekulanata trenutno ima sklopljene ugovore na osnovu kojih će profitirati ako japanski jen nastavi da jača, ali i da su špekulanti u samo nekoliko meseci masovno pozatvarali prodajne pozicije na kanadskom dolaru i otvorili velik broj kupovnih pozicija. Posledica tako nagle promene ukupne izloženosti špekulanata je naglo jačanje kanadskog dolara koji je nakon značajnog slabljenja prošle godine, od sredine januara u odnosu na američki dolar ojačao čak 14%.

Na britanskoj funti većina špekulanata i dalje ima prodajne pozicije, ali u poslednjih desetak dana se vidi tendencija ponovne kupovine britanske valute. Deo onih koji su prethodnih meseci prodavali funtu su očigledno zaključili da je rizik izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU već ukalkulisan u trenutni kurs i da nije realno očekivati značajnije slabljenje funte sa ovog nivoa.

Analitičari Admiral Markets-a se slažu sa takvim mišljenjem. Britanska funta je u odnosu na američki dolar i evro približno desetak odsto slabija nego što je bila krajem prošle godine, a ekonomska situacija se u međuvremenu nije značajno promenila. Ukoliko ne dođe do napuštanja EU, potražnja za britanskom valutom bi trebalo da se povrati, što po pravilu dovodi do jačanja.

Budući da su japanski jen i kanadsi dolar valute koje su najviše jačale u istom periodu, upravo na njima bi moglo doći do najveće korekcije. Naime, svi špekulanti koji su kupovali ove valute ih pre ili kasnije moraju prodati čime će uzrokovati novi talas slabljenja. Osim toga, centralnim bankama Japana i Kanade u interesu je da blago oslabe vlastite valute kako bi podstakle izvoz, zbog čega bi mogle preduzeti mere koje će dovesti do slabljenja navedenih valuta. Ne bi bilo iznenađenje kada bi ove dve valute do kraja godine oslabile deset odsto u odnosu na američki dolar. Slabljenje u odnosu na evro verovatno će biti slabijeg intenziteta.

Pročitajte i ovo...