Home VestiEkonomija Zbog niske cene goriva Amerikanci masovno kreću na letovanje

Zbog niske cene goriva Amerikanci masovno kreću na letovanje

by bifadmin

Cene goriva u Sjedinjenim Američkim Državama letos će biti najniže u poslednjih 13 godina, što ostavlja američkim porodicama više dodatnog novca za putovanja.

Tako turistička industrija očekuje u julu i avgustu svoj nov vrhunac.

„Veoma smo uzbudjeni. Prošlo leto je bilo rekordno za nas, bićemo mnogo snažniji ove godine“, rekao je Stiv Džojs, direktor sajta za rezervacije hotelskog smeštaja „Čois hotel“.

Hotelski lanci u SAD nadaju se rekordnom broju rezervacija jer je zbog niskih cena goriva u zimskom periodu Amerikancima je ostalo više novca koji će, kako izgleda, trošiti i na letovanje.

Rast na tržištu rada povoljno utiče na turizam. Više od 2,4 miliona radnih mesta otvoreno je od maja prošle godine do kraja aprila ove godine.

Preliminarni podaci pokazuju da rezervacije hotela za kraj maja, početak turističke sezone u SAD, već pokazuju da će letos putovati rekordan broj domaćih turista.

Agencije za iznajmljivanje automobila imaju 44 odsto više rezervacija nego u isto vreme prošle godine.

Američko udruženje vozača AAA koje ima i najveću domaću turističku agenciju, predvidja da će 38 miliona stanovnika SAD letos putovati što je najveći broj od 2005. godine. Kako navode, ovog leta na odmor kreće 700.000 gradjana više nego prošle godine, što je povećanje za 1,9 odsto.

Oko 89 odsto putnika odlučilo se za putovanje automobilom što je najviše od 2000. godine.

„Velika američka turneja,veliko turističko putovanje automobilom širom SAD, se zvanično vratilo zahvaljujući niskoj ceni benzina“, rekao je direktor AAA Maršal Duni.

Očekuje se da će prosečna cena galona benzina u julu iznositi 2,24 dolara (0,52 evra litar), dok će u avgustu benzin koštati 2,22 dolata po litru. Prilagodjeno inflaciji, to će biti najniže cene benzina u SAD od 2003. godine.

Turistički radnici predvidjaju da će 231 milion putnika letovati u junu, julu i avgustu.

Avio-kompanije dodale su nove letove i koristiće veće avione u letnjim mesecima kako bi uslužile rekordan broj putnika od 2008. godine.

Uprave aerodroma poručuju putnicima: „Dodjite na vreme!“. Veliki redovi ispred šaltera za čekiranje obeležili su prolećnu turističku sezonu, a očekuju se još duži narednih meseci, kada je u SAD planirano oko 2,5 miliona putnika dnevno.

Na medjunarodnom aerodromu u San Francisku radnici dele letke u kojima pozivaju putnike da unapred rezervišu parking mesta, jer se očekuje da svi kapaciteti za parking budu popunjeni tokom letnje sezone.

Američki zabavni i nacionalni parkovi očekuju 376 miliona poseta do kraja godine, što je tri odsto više gostiju nego 2015. godine.

Izbor: Beta

Pročitajte i ovo...