Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Reforme javnih preduzeća

B&F reč nedelje: Reforme javnih preduzeća

by bifadmin

Pred dolazak Misije MMF-a, saznali smo da ova poseta ne izaziva jedino našem premijeru zabrinutost i nesanicuveć i zaposlenima u javnim preduzećima, pogotovu u tri velike kompanije koje moraju da otpuste veliki broj radnika. Naime, pričalo se o tome da će “Železnica” otpustiti 2.800 zaposlenih a EPS najmanje 1.000. S druge strane, Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”, govorio je prethodno za medije da u ovom preduzeću nije bilo govora o višku zaposlenih niti o otpuštanju, te da se to pitanje uopšte ne postavlja.

 

Reforme javnih preduzeca

 

U međuvremenu su se javili i sindikati iz ovih preduzeća koji tvrde da viškova zaposlenih nema, ili ako ima da oni nisu veliki.

Za početak, sindikalne organizacije u Železnicama Srbije ne dele mišljenje ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović da je u tom preduzeću višak od 2.500 do 3.000 zaposlenih. Oni tvrde ne samo da viškova uopšte nema, već da čak u pojedinim službama ima i manjka zaposlenih.

„Definitivno je da u izvršnim službama Železnica viškova zaposlenih nema, u njima dominiraju starije kolege i postoji opasnost da u dogledno vreme, zbog nedostatka priliva mlade radne snage, ta služba počne da kuburi sa kadrovima. Drugim rečima, kada je reč o izvršnim službama, postoji manjak zaposlenih“, kaže Dragan Ranđelović, predsednik Sindikata železničara Srbije.

 

Reforme javnih preduzeca 2

 

Dok traju rasprave u “Železnicama” predstavnici MMF i EPS dogovorili su da se problem prekobrojnih radnika rešava prevremenim penzionisanjem i dobrovoljnim odlaskom zaposlenih, tvrde beogradski mediji. Po tom osnovu procenjuje se da bi skoro 2.000 ljudi do kraja godine moglo da napusti kompaniju. To doduše nije jedina promena u ovoj kompaniji – ona je podeljena na četiri preduzeća a od pre neki dan je izgubila i status monopoliste. Naime, prvi privatni operater na srpskim železnicama je firma „Kombinovani prevoz“ iz Beograda.

Što se tiče Srbijagasa Misija MMF-a ocenila da je postignut napredak u restrukturiranju i finansijskoj konsolidaciji Srbijagasa, ali nije detaljisala oko broja zaposlenih.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...