Home VestiEkonomija Investitori traže utočište u zlatu posle glasanja o Brexit-u

Investitori traže utočište u zlatu posle glasanja o Brexit-u

by bifadmin

Već prvi dan nakon Brexita cene funte sterlinga su pale 15%, nasuprot evra 10%, i dolara 5%. S druge strane, cena zlata je probila cenu od USD 1.300 za uncu.

Nakon početne faze najnižih cena, verovatno će doći do konsolidacije, pa se očekuje između USD 1.300 i 1.315 za uncu, ali na kraju, sa prinosima od obveznica koji padaju, sa berzama pod pritiskom, sa američkim Saveznim komitetom za otvoreno tržište (FOMC) koji će skoro izvesno biti na čekanju, za sada se nastavlja preraspodela fondova u zlato, a to bi potencijalno moglo da ga odvede do najviših vrednosti iz 2014. godine, od USD 1.400 za uncu, smatra direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Sakso Banci, Ole Hansen.

Tržišta nafte su pod pritiskom; odjednom su pala skoro 6%. Ono što treba imati u vidu je da je tržište nafte počelo da se vraća u balans tokom poslednjih nekoliko meseci. Povećani pesimizam na tržištu generalno u ovom trenutku i jači dolar štete nafti, ali kako cena nafte bude išla na dole, to će potencijalno ubrzati process rebalansiranja jer će proizvođačima čiji su troškovi proizvodnje visoki smanjiti kapacitet radi povećanja proizvodnje.

Pročitajte i ovo...