Home VestiEkonomija Izveštaj sa tržišta rada ohladio svetske berze

Izveštaj sa tržišta rada ohladio svetske berze

by bifadmin

Američke akcije okončale su trgovanje u petak laganim padom vrednosti, pošto su dobici u sektoru javnih usluga uspeli delimično da neutralizuju oštar pad finansijskih akcija nakon lošeg izveštaja sa tržišta rada. Na nedeljnom nivou indeks S&P 500 je zabeležio nultu promenu, okončavši sedmicu tik ispod nivoa od 2.100 poena, Dow Jones je oslabio 0,4% na 17.807,1 poen, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, ojačao za petinu procenta na 4.942,5 poena.

Majski izveštaj sa tržišta rada pokazao je iznenađujući broj od svega 38.000 novostvorenih radnih mesta, znatno ispod očekivanja. Industrijske narudžbine u aprilu porasle su 1,9%, najviše u šest meseci, dok je indeks sektora usluga pao u maju na 52,9 poena, najslabiji rezultat od februara 2014.

Evropske berze listom su zabeležile pad vrednosti protekle sedmice, premda je ECB neznatno podigao stopu ekonomskog rasta za evro zonu. Londonski FTSE 100 je pao nepunih 1%, nemački DAX se spustio 1,8%, dok je francuski CAC 40 izgubio na vrednosti 2,1%.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...