Home VestiEkonomija Kakve će biti posledice loših rezultata sa svetskih tržišta rada?

Kakve će biti posledice loših rezultata sa svetskih tržišta rada?

by bifadmin

U petak su objavljeni podaci o stopi nezaposlenosti i broju novootvorenih radnih mesta tokom maja na američkom tržištu rada. Iako je stopa nezaposlenosti pala sa 4,9% na 4,7%, novih radnih mesta otvoreno je neuobičajeno malo – samo 38.000, što je najgori mesečni podatak još od 2012. godine.

Investitori na finansijskim tržištima burno su reagovali na ovu vest i odmah počeli da masovno prodaju američki dolar i kupuju druge valute. Dolar je u toku večeri u odnosu na evro, ali i većinu drugih valuta, izgubio 2% vrednosti i još uvek ima tendenciju slabljenja. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Markets-a jedan evro vredi 1,1352 američkih dolara, što je najviši nivo u posljednje tri nedelje.

Katastrofalno loš izveštaj o stanju tržišta rada će sigurno još neko vreme biti u fokusu investitora jer bi mogao da uzrokuje novo odlaganje podizanja kamatnih stopa u SAD. Naime, čelnica američke centralne banke u više navrata je izjavila da, ukoliko ekonomska situacija nastavi da se popravlja, kao što je bio slučaj poslednjih meseci, tokom leta bilo bi prikladno nastaviti sa podizanjem kamatne stope i stvoriti prostor za ponovo spuštanje u idućoj recesiji.

Ovaj izveštaj značajno smanjuje verovatnoću takvog scenarija, a budući da su na jesen američki izbori koji će takođe doneti određenu neizvesnost po pitanju buduće ekonomske politike SAD, neki investitori smatraju da američka centralna banka možda neće podići kamatne stope do iduće godine. Zbog toga, sada masovno prebacuju kapital u druge valute za koje smatraju da bi mogle da jačaju narednih meseci.

Cene akcija su u petak takođe naglo pale, ali već tokom dana su se oporavile. Zbog neizvesnosti koju je donela ova vijest, cena zlata je naglo skočila, čime je nadoknadila dobar deo izgubljene vrednosti tokom maja. Unca zlata u ovom trenutku vredi 1242 dolara.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je loš mesec na tržištu rada izuzetak, pa da će se u idućim mesecima stanje značajno popraviti. Zbog toga, ne treba očekivati značajnije slabljenje dolara. Verovatnoća da će američka centralna banka tokom godine nastaviti sa podizanjem kamatne stope vrlo je visoka.

Ostale centralne banke, kao što su ECB i japanska, ne samo da uopšte nemaju u planu podizanje kamatnih stopa, nego bi ih mogle dodatno spustiti. U takvoj situaciji će pre ili kasnije doći do prebacivanja kapitala iz ostalih valuta u dolar, na osnovu čega se može očekivati još jedan talas jačanja američke valute.

Pročitajte i ovo...