Home VestiPolitika i društvo ProCredit banka, prva kompanija u Srbiji koja koristi električne automobile

ProCredit banka, prva kompanija u Srbiji koja koristi električne automobile

by bifadmin

ProCredit banka će za potrebe prevoza koristiti 7 potpuno novih električnih automobila, što će biti prvi put da jedna kompanija ili institucija u Srbiji koristi ekološka vozila. Iako u zemlji još uvek ne postoji razvijena infrastruktura za korišćenje ovakvih automobila ProCredit banka za sada koristi sopstvene resurse za punjenje ali je u planu sa nadležnim organima o razvoju stanica za punjenje.

Upotrebom električnih automobila ova banka želi da skrene pažnju na smanjenje korišćenja fosilnih goriva za potrebe svakodnevnog transporta i doprinese smanjenju emisije ugljen dioksida i drugih gasova štetnih po okolinu. Pored Beograda, električne automobile koristiće i zaposleni u ProCredit banci iz Novog Sada, Pančeva, Kragujevca, Subotice Čačka i Niša.

„Ulaganje u projekte koji za cilj imaju zaštitu životne sredine i korišćenje obnovljivih izvora energije neodvojivi su deo poslovanja ProCredit banke i mi svakodnevno pronalazimo način da ih realizujemo, bilo samostalno ili kroz partnerstvo sa lokalnom zajednicom. Pre nekoliko godina, napravili smo prvi korak u pravcu tzv. zelenog transporta i za svoje potrebe nabavili hibridna vozila, a sa električnim automobilima smo otišli još dalje, ka potpunom eliminisanju iz upotrebe automobila sa benzinskim motorima“, rekao je Ivan Smiljković, član IO ProCredit banke i dodao: „Posebno nas raduje činjenica da su ovu ideju prihvatili i naši zaposleni, jer želimo i da na ličnom primeru pokažemo na koji način banka brine o zelenom poslovanju i što manjoj emisiji štetnih gasova u gradovima u kojima postoje ekspoziture banke. Nadam se da će i druge kompanije slediti naš primer i doprineti da živimo u zdravijem okruženju.“

Ovaj pionirski poduhvat nastavak je veoma uspešnog rada na razvoju programa energetske efikasnosti koji ProCredit banka intenzivno sprovodi. Do sada je kroz kredite za Energetsku Efikasnost i obnovljive izvore energije plasirano više od 90 miliona evra u projekte koji doprinose povećanju energetske efikasnosti privrede i poljoprivrede kao i upotrebu obnovljivih izvora energije, a ProCredit je i prva banka u Srbiji koja je kreiranjem „zelene ekspoziture“ u Nišu želela da pokaže na koji način je moguće smanjiti potrošnju resursa. Takođe, stalnim procenama kreditnog portfolija klijenata prema kriterijumu zaštite životne sredine, kao i promovisanje „zelenog finansiranja“ kroz kredite za energetsku efikasnost banka želi da održi najviše standarde kada je u pitanju ekološki održivo poslovanje. Novi električni autmobili biće predstavljeni na tradicionalnom događaju ProAkcija koji će 8. jula banka organizovati na beogradskoj Adi Ciganliji.

Pročitajte i ovo...