Home VestiIT i nauka Proglašeni pobednici četvrtog Nacionalnog foruma za Zelene ideje

Proglašeni pobednici četvrtog Nacionalnog foruma za Zelene ideje

by bifadmin

Projekti „RioRE briket“, „Koren, list i plod“ i „BIOzid“,dobitnici su ovogodišnjih donacija za inovativne poslovne ideje zasnovane na principima održivog razvoja u okviru nacionalnog Foruma za „Zelene ideje“.

Svoje projekte predstavilo je devet finalista Foruma za „Zelene ideje“ od kojih je stručni žiri odabrao najbolja tri. Za realizaciju preduzetničkih ideja sadržanih u radovima najboljih biće izdvojeno po pet hiljada dolara. Osim toga, predstavnici ovih projekata biće u prilici da konkurišu i za dodatnih 10.000 dolara na Regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler (RBF) koji će biti održan od 27. do 30.jula u Srbiji.

Prvo mesto i najviše glasova osvojio je Dragojle Božić iz Užica, koji svojim projektom „RioRE briket“ želi da korišćenjem biološkog otpada nastalog orezivanjem maline i kupine, proizvodi brikete za ogrev. Drugo mesto pripalo je šapčanki Slavici Ilić koja će projektom „Koren, list i plod“ pokrenuti proizvodnjuzdravih obroka bez termičke obrade. Projektovanje, ugradnja i održavanje modularnog sistema za vertikalno ozelenjavanje u gradskim uslovima, cilj je trećeplasiranog projekta „BIOzid“, Ane Kolović iz Beograda.

Pobedničke ideje biće i dodatno osnažene kroz konsultacije i mentorstva, sa ciljem da postanu konkurentni i održivi na duži period, a tome će doprineti saveti mentora u vezi sa izradom biznis plana, unutrašnjom organizacijom, prevazilaženjem izazova pri sertifikovanju proizvoda i registraciji firme, planiranje vremena za početak pokretanja biznisa, biranje partnera i drugo.

Izbor o tri najbolja projekta doneo je šestočlani žiri, koji čine: Dragan Srećković (CWS), Olivera Popović (Udruženje poslovnih žena Srbije), Sonja Dakić (DajDaj pelene), Vojislav Stokić (Erste Banka), Biljana Stepanović (Business Info Group) i Miroljub Nikolić (Caritas Šabac).

Ove godine na konkurs je prijavljeno 96 projekata, dok je mogućnost da svoje zamisli ideje predstavi na „Zelenim idejama“ dobilo njih devet koji su ušli u uži krug. Prednost pri selekciji imali su projekti ideje sa najvećim potencijalom da ostvare značajan uticaj u svojoj lokalnoj zajednici. Oslanjajući se na lokalne resurse, u ovim projektima uključeno je i zapošljavanje lokalnog stanovništva i korišćenje njihovih znanja i veština. Uz to, u nagrađenim projektima dodatno je vrednovan i kreativan pristup pri rešavanju ekonomskih, društvenih i problema životne sredine.

„Drago nam je da već četvrtu godinu, koliko se sprovodi konkurs, ne opada interesovanje, entuzijazam i kvalitet ideja koje se prijavljuju iz cele Srbije. Posebno nam je važno što pojedinci i grupe koriste potencijale i resurse svoje zajednice, računaju na svoj rad i jedan inovativan pristup, kako bi razvili održive biznise. Verujemo da će ideje koje su danas predstavljene, a posebno tri prvonagrađene, podstaći i druge da budu preduzimljivi i doprinesu ekonomskom i društvenom razvoju svojih lokalnih zajednica.“ istakla je Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije.

„Erste Banka već četvrtu godinu zaredom podržava Forum za zelene ideje jer smatramo da bi trebalo ceniti pristup preduzetnica i preduzetnika koji posebnu pažnju pridaju društvenom i ekološkom efektu na zajednicu. Da je uspešno poslovanje moguće i u tim okvirima pokazuju iskustva pobednika iz prethodnih godina“, izjavio je direktor direkcije za mala preduzeća i preduzetnike Erste Banke, Vojislav Stokić.

Nacionalni Forum za „Zelene ideje“ pokrenula je Trag fondacija u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste Bankom. Program je pokrenut kako bi pojedinci, udruženja i mala preduzeća dobili ohrabrenje i sredstva da razvijaju inovativne preduzetničke projekte zasnovane na principima održivog razvoja. Ove ideje se tiču privrednog razvoja, koji se zasniva na racionalnom korišćenju lokalnih resursa, tradicionalnim procesima proizvodnje prilagođenim novom ambijentu, očuvanju zanata kao i na kontinuiranom ekološkom unapređenju.

Pročitajte i ovo...